Реклама / Ads
19| 6986 |03.10.2009 ПОЛИТИКА

“Червени прашки” бият предконгресно Руменовците

.
Двамата Руменовци отново се оказаха трънчета в босата пета на лидера на БСП Сергей Станишев. Само дни преди конгреса на червената столетница социалистите откриха приятелски огън между отделните си лобита и започнаха да си погаждат засади-закачки.
 
Целта била да се само-избият противниковите лагери и да се прочисти пътя на Месията, носещ правата вяра на партията.

В подривните акции се включиха мафиоти от затвори, политически камикадзета, магистрати, парламентарни комисии и медии. Основни мишени обаче са пак червените динозаври Румен Петков и Румен Овчаров. Преди важни партийни форуми имената им винаги се вадят ритуално и се показват на електората като враговете с партиен билет.

Злите езици от партийния ьндърграунд на столицата твърдят, че най-вероятно компроматната война е програмирана от кръга “Червени прашки”. Така през последните месеци в БСП образно наричали групата Азер Меликов, Росен Карадимов, Кристиян Вигенин, Антон Кутев и един столичен галерист, верен на стария премиер. Те като едни Матросовци опънали пред Станишев предни и задни части за да го пазят от вътрешния враг в партията.

Залпът на атаката бе даден в синхрон тази седмица. Осъденият за наркотрафик бандит Будомир Куйович проговори в телевизионно предаване и обясни, че проблемите му с правосъдието започнали след като спрял да плаща на бившия вътрешен министър Румен Петков и главния секретар на МВР Валентин Петров. Черногорецът разкри още, че незаконно бил изваждан от старозагорския затвор, а близките до Румен Петков – Камен Пенков и Росен Димов го притискали и шантажирали да фабрикува компромати срещу ген. Илия Илиев и ген. Ваньо Танов.

Това са нелепици и измислици, контрира Румен Петков и сезира прокуратурата. Той настоява да се изясни, извеждан ли е от затвора наркотрафикантът и кой го е обработвал да говори лъжи. Генерал Валентин Петров съзря, че зад медийната атака на Куйович стоят среди от БСП, които се възползват от провокацията в МВР.

Нападението срещу лидера на софийските социалисти Румен Овчаров дойде от бившата дясна депутатка Мария Капон. Тя внеса преди дни в прокуратурата сигнал за ощетяване на държавата, вследствие на сключения през 2006 г. договор за транзит на газ с руския монополист. По това време Овчаров бе енергиен министър.
В питането си към прокуратурата и към Комисията за борба с корупцията Капон иска информация за това има ли установени сметки на Румен Овчаров и на негови преки роднини на Британските Вирджински острови или на други офшорни зони и какви са действията на компетентните български институции. По думите на председателя на комисията Яне Янев има разкрити нови факти и обстоятелства около аферата с Овчаров като министър на икономиката и енергетиката и далаверите със столичната топлофикация.

„Не е случайно всичко това – някои хора свикнаха в БСП да решават кадровите си проблеми с оклеветяване на една или друга личност. Очевидно сега, чувствайки се притеснени за предстоящия конгрес, отново се опитват да използват същия метод. Очевидно е, че това няма да стане”, отговори на удара Овчаров. Той потвърди, че сега го нападала “същата група, която преди толкова години направи цялата работа. Тогава мълчах, не ги казах нещата, този път ще ги кажа, и то на конгреса. Ако не спрат да се занимават с простотии, този път ще стигнем до край”, закани се Овчаров.
“Първо нямам никакви притеснения. Второ – никъде в закона не е забранено при определени условия всеки български гражданин да има офшорни сметки, аз обаче нямам, нито моето семейство има такива” , призна социалистът.

Руменовците бяха и в епицентъра на двата най-големи скандала, разклатили провителството на Сергей Станишев. Независимо, че срещу тях не извадиха качествени доказателства, а проверки на държавното обвинение ги оневини, Петков и Овчаров се разделиха с министерските си постове, а местата им бяха заети от верни на премиера. Единият от новите министри си спечели името Мистър Гаф, а другият се прочу, че купувал изгодно за МВР принтентери от по 1000 евро.
От “Позитано” обясняват, че Руменовците са на прицел защото единият държи най-голямата организация – Софийската, а другият има верни лобита във всички местни структури. И двамата по отделно и заедно са заподозрени, че ще се опитат да влияят при кадровото сформиране на новото ръководство на БСП по време на конгреса. И Овчаров и Петков са от явните критикари на Станишев. Първият го обвини преди 2 години, че е предал цялата управленска власт на ДПС и е блокиран от волята на Сокола. Вчера той си позволи смелостта да признае, че едва 7-8% от народа подкрепя БСП. А това си е откровена оценка за работата на Станишев през последните 6 г. Освен това Овчаров си отгледа и кинжала Георги Кадиев, който не спира да лази по самолюбието на Станишев и го напада за неефективна партийна и държавна политика. Финансистът Кадиев се определя като претендент за лидерския пост в БСП, утвърди се и като единствена кандидатура за кмет на София.
Към верните до боса на софийските социалисти се числи и непокорната Татяна Дончева. Точно хора на Станишев се опитаха покрай разработката “Галерия” да я представят като участник в тайна завера, за сваляне на правителството. Сега тя също е кандидат за поста на Станишев.

Румен Петков пък скочи срещу шефа си Станишев заради идеята му да създаде ДАНС. Генното инженерство не е за всеки, предупреди тогава бившият вътрешен министър. По-късно Петков бе свален от министерския пост, а Станишев методично изчисти и всичките му хора от структурите за сигурност. Не пощади и преданния Камен Пенков, който в пещерните години на демокрацията, върна светлината и топлината на “Позитано”, а после даде личния си Харлей на Станишев за се пъчи пред левите на “Бузлуджа”. Плевенският депутат бе и първият който си позволи да порицае преди месец Станишев, че мълчи и не защитава кадрите си от нападките на Бойко Борисов и новите министри на ГЕРБ.
Овчаров и Петков обаче имат и обща цел – противници са на кръга “Червени прашки” и настояват активистите на “Спартакус” да бъдат изчистени от “Позитано”.

Анализатори в столетницата прогнозират, че битките преди конгреса ще се изострят още. Станишев олицетворявал идеала на тайната фракция “Власт за нашите деца”, но срещу това бил и кръгът на стратега Лилов, който методично търсел реванш в червената власт.

Здравите сили в БСП сега са притеснени не от трънчетата Овчаров, Петков и Лилов, които боцкали и дразнели босата пета на Сергей, а от факта, че през последните месеци лидерът им ходел бос по земята, но никой от придворния му кръг не смеел да му го каже, или да го попита “Защо?”. Но още по-зловещо съмнение измъчвало червения актив, че на конгреса, когато се разглежда наследството на Станишев, лидерът на партията може да се окаже като в приказката не само бос, но и гол. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 26992 |02.10.2009 13 г. след убийството някои смятат, че Луканов е жив . 15| 8122 |01.10.2009 Ген. Валентин Петров: Куйович се подиграва с държавата, институциите мълчат! . 17| 9073 |29.09.2009 Червена роза цъфти под полумесеца на Юзеирови . 14| 12078 |28.09.2009 Осман Октай: Доган е архитектът на Мюсюлманската партия, плаши Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads