Реклама / Ads
16| 6876 |24.06.2009 ПОЛИТИКА

Данаилов дари предизборно манастир, строен от Елена Костова

.
Предизборно Данаилов прави дарение
Средновековният храм „Св. Йоан Предтеча” в Кърджали от днес вече е собственост на Българската православна църква. Лично културният министър Стефан Данаилов връчи на Пловдивския владика Николай договор, според който държавата дарява за вечни времена храма и реставрирания средновековен манастирски комплекс, на площ от 9 декара.
 

Формално проявата е била организирана от Министерството на културата, но за участниците в църковното събитие не останало никакво съмнение, че ритуалът е поредната предизборна PR акция на червената партия. Освен културният министър, който е водач на БСП за 9-ти многомандатен Кърджалийски районq в храма се изсипали и половината от подгласниците му в червената листа. На всичко отгоре пред манастирския комплекс „случайно” била паркирана и рекламна каравана на БСП с плакати и агитационни материали, разказаха присъстващите.

От пресслужбата на министъра не могли да обяснят защо точно седмица преди парламентарните избори се прави височайшият жест на християните. Стефан Данаилов обяснил, че такива дарове държавата не прави често, но било взето решение и други църкви, които са нейна собственост, да бъдат дадени безвъзмездно на БПЦ. За предаване към синода на Дядо Максим се подготвял и храм във Велико Търново.

Само преди три дни пък премиерът Станишев, при предизборна обиколка в хасковското село Горски извор обеща правителството да отпусне 50 хил. лев на селската църква за ремонт.

Стефан Данаилов за втори пореден път е партиен водач в Кърджали. През 2005 г., въпреки че мобилизира в своя подкрепа 18 хил. гласа, не спечели мандат заради системата ДОНТ. Тогава играчът от „На всеки километър” се кле на родопчани, че няма да прави дослук с ДПС и да участва в тяхно правителство. После най-арогантно седна на министерския стол в кабинет, с мандата на Доган. Резултатът от сладникавия водевил, който разигра на родопчани вече е ясен – на вота за европарламент преди месец БСП взе в района само 5 хил. гласа. Толкова се очаква да бъде сега и подкрепата за професора по актьорско майсторство. Знае се, че той си е опекъл депутатски стол в Пловдив, където също е водач, а в Кърджали почти не се вясвал и агитацията вървяла вяло. Според местните не било изключено БСП да са се договорили с ДПС да не водят битки, за да гарантират на Доган отново 5 мандата.


Манастирският комплекс"Св. Йоан Предтеча"

Frognews.bg припомня, че манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча” е обявен за паметник на културата от национално значение. В началото на 60-те години на миналия век при изкопни работи, строители попадат на останки от зидове, а след предприети археологически разкопки се установява, че става въпрос за манастирски комплекс с епископски храм. Той е съществувал в периода 11 – 14 век. Част от стенописите в църквата се оказват запазени и така историците стигат до средновековното й име – „Св. Йоан Предтеча”. В началото на демокрацията фондацията за Християнска архитектура и изкуство „ Никола Фичев – Захари Зограф”, на арх. Христо Генчев печели европейски конкурс за възстановяване на паметника. Преведените обаче за реставрацията пари изгарят при фалита на Банка за земеделски кредит при правителството на Жан Виденов.

Няколко години по-късно фондация „Бъдеще за България” на Елена Костова се ангажира с реализирането на проекта и дарява половин милион лева. След близо 7 века мълчание на Великден 1999 г. камбаните бият за новото възкресение на епископския храм.

Стойко Стоянов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8456 |24.06.2009 Невероятните приключения на министър Иванушка Дурачок и пажа Злостър . 64| 9203 |18.06.2009 Митове, които ни разкатаха фамилията . 24| 5392 |18.06.2009 35 войни на духа в подкрепа на Синята коалиция . 8| 5837 |15.06.2009 Европа ни праща Биг брадър на 5 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads