Реклама / Ads
2| 5668 |15.12.2008 ПОЛИТИКА

Държавата пак финансира с европроекти държавната администрация

.
С тези средства ще се финансират бюджетни организации по непрозрачен и неконкурентен способ. Резултатите от подобни процедури са поредни скандали, доклади и ограничения на европейските средства.
 

 

Държавата отново се опитва да си задели средства по еврофондовете, с които да финансира институции, които с нищо не са доказали че са полезни за българския бизнес и икономика.

По обявената от Министерството на икономиката и енергетиката схема - 4.1. 2008 - BG161PO003-4.1 за Популяризиране на предимствата за инвестиране в България за допустими кандидати са обявени само и единствено :

- Българска агенция за инвестиции,

- Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия,

- Български институт за стандартизация,

- Български институт по метрология,

- Държавна агенция за метрологичен и технически надзор,

- Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация”,

- Изпълнителна агенция „Сертификация и изпитване”.

За тези институции са заделени общо 76 300 583 лева, а какво част от средствата ще бъдат заделени за ефективно полезни дейности за насърчаване на инвестициите - предстои да разберем в предстоящи скандални доклади на ЕК по-късно. Ако съдим от обявените дейности на т.нар. "екпортна стратегия" на МИЕ могат да се очакват разходи като: 16,3 млн. лева за "инвестиционен маркетинг" и 5.8 млн. лева за "подобряване на обслужването". Подобно ограничаване възможностите за участие на неправителствени организации е доста странно и може да се третира като непазарно, неконкуретно и дисриминационно решение.

Всъщност, с тези средства ще се финансират бюджетни организации по един непрозрачен и неконкурентен способ. Резултатите от подобни процедури са ясни на всички - поредни скандали, доклади и ограничения на европейските средства. Какво трябва да се случи, че администрацията да разбере че трябва да постави в основата на тези финансирания - добрите идеи и конкурентни проекти, а не административни ограничения.  

Жечко Петров, управител на БИВТ (Български институт за външна търговия)*

------------------------------------------

*Основната цел на БИВТ е да спомага за развитието на конкурентоспособността на българската икономика, увеличавайки експортния капацитет на българските фирми чрез развитие на техните познания и умения за участие в международната търговия; обучение на мениджъри и фирми в областта на външната търговия. Успешно завършилите цялата програма на БИВТ ще получат удостоверение за "Експерт по външна търговия". За целта трябва да се преминат 7-те основни курса на института, както и курсовете за бизнес с Русия, САЩ, 2 страни от Европейския съюз (по избор) и 24 учебни часа езиков курс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7015 |20.02.2008 Ще се сети ли държавата за гораните в Косово - те са българи! . 12| 5582 |09.10.2007 Играта с огъня на управляващите може да докара революция и криза в държавата . 9| 5769 |27.09.2007 Учителите са прави да искат много, държавата е права да не им дава всичко . 0| 5547 |08.06.2007 Разделянето на партийната власт от държавната в БСП и НДСВ ще е болезнено, но здравословно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads