Реклама / Ads
8| 5968 |28.06.2018 ПОЛИТИКА

”Демократична България” иска оставката на Борисов заради отдалечаване от европейските ценности

.
Премиерът Бойко Борисов да подаде оставка, защото неговото управление отдалечава България от европейските ценности. Това послание отправиха от обединение ”Демократична България” по време на извънредна пресконференция.
 

Председателят на политическата сила Христо Иванов обърна внимание, че в Европейския съюз е започнало образуването на едно ядро около еврозоната и новата инициатива за съвместна отбрана, което ще взима решенията, но България няма да е в него.

 

По думите му европейските партньори са съгласни в България да се проведе едно европредседателство, но когато става въпрос да включат страната в следващите кръгове на доверие, каквито са еврозоната и новата отбранителна инициатива, те показват, че нямат доверие в управлението. Според Иванов на Борисов му се казва от ЕС, че управление, което отказва да реформира правосъдието, отбраната и банките си, няма място в ядрото на съюза.

 

Борислав Сандов, който е съпредседател на "Зелените", заяви, че вчера на заседанието на Министерския съвет са се взели няколко лоши за страната решения и затова е нужна оставката на Борисов и нови избори. Като такова решение той посочи отмяната на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене", който беше наложен през 2012 г. от първия кабинет на Бойко Борисов.

 

"Покрай скандала с острова на Борисов мина ключовото решение за АЕЦ "Белене" и се отваря схема за източване на милиарди публични средства за осъществяване на един абсолютно ненужен проект", каза още Сандов.

 

Той обърна внимание и върху изпращането на вицепремиера Валери Симеонов на сесия на ЮНЕСКО в Бахрейн, на която страната ни щяла да поиска намаляване на размера на природен парк "Пирин". Според Сандов искането е подкрепено само от Танзания, Ангола, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Куба и Китай – "страни, които са много далеч от демокрацията".

 

"Нито една страна от ЕС не е подкрепила предложението. Надявам се, че тази поправка няма да мине, но това е сигнал, че България се отдалечава от европейските ценности", допълни той.

 

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов каза от своя страна, че случващото се с вота на недоверие в парламента е доказателството за обезличаването на институцията. Той обърна внимание, че по време на дебатите нито един депутат от ГЕРБ не се изказал, а председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, който е и председател на парламентарната група на ГЕРБ, е говорил, но извън пленарната зала.

 

От БСП пък изобщо не поставили въпроса за отсъствието на премиера от залата. Според Атанасов най-важният мотив във вота на недоверие, който е за несправяне по тема "Сигурност", липсвал, а той е за "заграбването на системата от сарайския кръг".

Атанасов добави, че когато трябва да избират членове на Висшия съдебен съвет, опозиция и управляващи нямат различия и са заедно в пленарната зала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14388 |27.06.2018 Методи Андреев пред Фрог: Една политическа шайка иска вот на недоверие на друга! Потрес . 2| 6848 |15.06.2018 ”Демократична България” поведе битка срещу рестарта на АЕЦ ”Белене” . 3| 7007 |09.06.2018 „Демократична България“: Парламентът да изиска от МС комплексна национална програма за превъоръжаване . 5| 6313 |13.05.2018 Хиляди по улиците в Румъния, искат оставката на премиера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads