Реклама / Ads
21| 9643 |25.03.2020 ПОЛИТИКА

„Демократична България”: ”Мерките” на кабинета за подпомагане на бизнеса са непрозрачни и неефективни

.
Източник: БГНЕС
„Демократична България” излезе със специална позиция за обявените от кабинета мерки. „Поставен под силен обществен натиск, Министерският съвет представи досегашните си половинчати и неефективни предложения като “пакет от 4,5 милиарда лв.” за подпомагане на бизнеса. В действителност, предложените мерки нито са за 4,5 милиарда, нито отговарят на мащабите на кризата.
 

Те по-скоро представляват финансово подпомагане за по-представително погребение на българския малък бизнес”, се заявява в документа.


Вижте пълният текст на позицията:

 

Обявените от кабинета “мерки” за подпомагане на бизнеса са непрозрачни, недостатъчни и неефективни

 

Поставен под силен обществен натиск, Министерският съвет представи досегашните си половинчати и неефективни предложения като “пакет от 4,5 милиарда лв.” за подпомагане на бизнеса. В действителност, предложените мерки нито са за 4,5 милиарда, нито отговарят на мащабите на кризата. Те по-скоро представляват финансово подпомагане за по-представително погребение на българския малък бизнес.

 

1. Предложеното покриване на 60% от заплатите е PR мярка и имитация на загриженост.


То не подпомага никого, освен административно затворените предприятия. Хиляди фирми, които не работят поради собствената си социална отговорност или поради срив на пазара, остават изцяло непокрити.

60% е сумата, която НОИ така и така дължи в случай на съкращения. За сметка на фирмата обаче остават 100% от осигуровките. Държавата пести, а не дава пари с тази мярка.

Предложената процедура е тромава и неработеща. Реален е рискът мярката да остане на хартия.

 

2. Бюджетът осигурява 0,5, а не 2,5 милиарда чрез капитализацията на ББР. Пълната непрозрачност на работата на тази банка досега и кредитният й портфейл, насочен към олигархични структури създават недоверие в бизнеса и съмнения, че тези публични средства всъщност са насочени към партийно-обвързани бизнеси и спонсори на властта.

 

3. Програмата за потребителски кредити за лица в неплатен отпуск е крайно неефективна и несправедлива мярка. Тя създава тежка процедура в условия на oграничена свобода на движение. Достъпът е силно ограничен, тези пари ще останат неизползвани. Независимо от това – лицата без доходи заради кризата имат нужда от подпомагане, а не от допълнително задлъжняване.

 

4. Отказът на властта да предостави, за разлика от почти всички други държави в ЕС, данъчно-осигурителна “ваканция” за периода на кризата, обрича десетки хиляди фирми на неизправност и ги лишава от достъп до помощта по т. 1 и 2.

 

5. Пренебрегването на самоосигуряващите се лица – собственици на дребен и фамилен бизнес, занаятчии, свободни професии – обрича най-малко 100 000 български семейства на фалит без всякаква помощ от държавата и обществото.

 

6. Общо отделените от бюджета средства по тези “мерки” са около 2,3 милиарда, а ако се отчете “спестяването” на Бюджета на ДОО с мярката по т.1 – под 1,2 милиарда лв.

 

Само пряката помощ от ЕК е над 1,3 милиарда лв. Българското правителство се опитва да “излезе напред” от кризата,за сметка на бизнеса и гражданите, като използва фондовете на ЕС за допълнително финансиране на олигархичните си обръчи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9423 |17.01.2020 ”Демократична България”: АМ ”Струма” е скоростният път към провала на ГЕРБ . 26| 9713 |14.08.2018 ”Да, България”: Борисов носи отговорност за кризата с Търговския регистър . 3| 7007 |09.06.2018 „Демократична България“: Парламентът да изиска от МС комплексна национална програма за превъоръжаване . 2| 9260 |22.03.2017 „Барометър България”: ГЕРБ и БСП са почти равни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads