Реклама / Ads
61| 19628 |21.12.2020 ПОЛИТИКА

”Демократична България” за взаимодействието с Мая Манолова и Отровното трио

.
От дни гледам как хората се обръщат едни срещу други. Онези, с които протестирахме заедно, с които заедно си върнахме Росенец и си искаме заедно държавата и край на цялото това беззаконие и плячкосване. Някои от тях не харесват мен, други не харесват други политици. Всеки си има причините. Но над всичко това е каузата на новото начало за нашата демокрация. И в името на тази кауза призовавам да спрем това противопоставяне.
 

Когато излязохме на площада знаехме, че сме различни. Знаехме, че каузата на законността и свободата е обща за всички, но трябва да приемем своите разлики в останалото, за да можем наистина да се съберем много. Знаехме, че искаме оставка, за да може после всеки да получи избор и да застане зад онази програма, която най-точно отговаря на надеждите му. Е, не получихме оставката....Но сега изборите идат и ако не можем да се явим на тях всички ведно, нека поне да се опрем на мъдростта на протеста и така да опазим неговата еднопосочност. Нека всеки работи за колкото може повече подкрепа, кой вляво, кой вдясно, кой в ритъм ⅞, кой със своята новост, кой с аргументите на досегашните си усилия, кой с експертност, кой с емоция...Но нека го направим така, че да не се анихилираме взаимно и да можем после да работим заедно. Едното е залог за разширяване на подкрепата за дневния ред на промяната, другото - игра с нулев резултат, от която може някой и да спечели нещо, но това със сигурност няма да бъдат гражданите.

 

Днес трябва да приемем своите разлики и решенията на отделните политически сили, но и да успокоим хората, че ще има обединение около каузата! Макар и не като предизборна коалиция между партии, но със сигурност под формата на консенсус около големите задачи, като ясен ангажимент от всеки да ги изпълним заедно в народното събрание. Защото всички знаем, че стига да не се изяждаме взаимно, за да свалим Борисов от власт, ще бъде достатъчно в новия парламент да изпълним многократно поетото от всеки от нас обещание да не подкрепяме управление с негово или на ГЕРБ участие. Въпросът е как след това разграждаме системата, която нито започна с Борисов, нито смята да свърши с него и за която той е само временен, макар и застоял се, изпълнител.

За целта на такова обединение около общ дневен ред на промяната, аз бих предложил две прости стъпки:

 

- Нека всяка политическа сила заяви своите конкретни политики, чрез които смята да постигне разграждането на корупционната система и нека всяка коментира заявките на останалите, така че гражданите да знаят кой с какво се ангажира и за какво всъщност има съгласие;

 

- Нека има споразумение или друга конкретна и работеща рамка за съвместни усилия за гарантиране на честността на изборите.

 

Така, гражданите ще бъдат сигурни, че голямата цел, която ги изкара на улицата, ще бъде постигната с общи усилия и ще могат да избират, кой конкретно да ги представлява без да правят компромис със своите ценности и предпочитания.

 

И, разбира се, добре е всички да бъдем открити по отношение на своите политически цели, състава на своите коалиции, органи и решения, как се финансират, какви са им програмите и т.н.

 

Съответно, днес ние от Демократична България:

 

- Излизаме с конкретен списък от мерките за рестарта на демократичния и правов ред в България около които ще търсим сътрудничество в бъдещия парламент, както и се ангажираме да представим конкретни законопроекти за основните от тях в течение на кампанията, за да можем да ги внесем още в първия ден на парламента; готови сме да подкрепим и други предложения в тази насока;

 

- Заявяваме, че ще се включим в съвместните усилия за гарантиране на честността на вота. За извършването на паралелно преброяване създадохме платформата "Ти броиш", достъпна за всички, които искат да защитят свободните и честни избори.

 

Нека припомня, че:

 

- Още на 13 юли ние от Демократична България заявихме, че подкрепяме протеста с конкретна декларация, в която изложихме своите предложения за рестарта на демократичния и правов ред и заявихме, че- запазвайки своята самостоятелност- ще търсим тематични мнозинства за тяхната реализация в бъдещия парламент;

 

- На 22 септември стартирахме своята "Операция Независимост" за честни избори и на 25 октомври заявихме конкретни ангажименти за сътрудничество и споделяне на ресурс с останалите демократични партии и коалиции, подкрепящи протеста.

 

Надявам се, че тази протегната ръка за сътрудничество и взаимно въздържане от атаки ще бъде приета. Че, както се приемат решенията за начин на явяване на изборите на едни формации, ще спрат атаките и срещу решенията на ДБ, още повече в тях няма нищо ново или изненадващо. Съответно, призовавам нашите поддръжници да приемат избора на коалиционни партньори на Триото, които също имат своята видима предистория. Очаква ни огромна работа и трябва да можем да я свършим заедно! Нека започнем като успокоим хората!

 

Става дума за нашата България и нейното достойнство: пред този олтар всички можем да проявим малко повече смирение и готовност за обща работа.

 

Христо Иванов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5450 |07.12.2020 ПП ”Републиканци за България” ще участва на частичните местни избори . 3| 5167 |10.11.2020 ПП ”Републиканци за България”: 10 ноември поставя началото на Прехода . 6| 7345 |21.10.2020 Позиция на ПП ”Републиканци за България” . 2| 6569 |24.04.2020 Позиция на общинските съветници от групата на ”БСП за България” в СОС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads