Реклама / Ads
28| 9781 |17.02.2016 ПОЛИТИКА

Депутат от ГЕРБ за Фрог: Реформата на Москов е неправилна, но ще го подкрепим

.
Семир Абумелих
Политиката на здравния министър Петър Москов озадачава голяма част от народните представители. Почти всички парламентарни групи имат своите забележки към работата на Москов, но се въздържат да критикуват, съответно няма да подкрепят вота на недоверие на БСП и ДПС към министър Москов. Чакат да гръмне бомбата в здравеопазването, за да кажат „Не” на водената здравна политика. Д-р Димитър Шишков от РБ, Семир Абумелих от ГЕРБ и д-р Емил Райнов от БСП изразиха пред Фрог нюз своето мнение за случващото се в здравния сектор.
 

Вотът на недоверие се иска хипотетично – във време минало свършено в бъдещето. Уважавам опасенията на БСП, но те не са станали факт.  Как да знаем дали от 1 април ще имаме рамков договор на базата на здравната карта, как да знаем дали ще бъдат ощетени болници. Ако аз съм министър, щях да направя така, че да не се закриват болници. Не може болниците в Пловдив да са 46, в София – 95, а Враца, Смолян, Видин да останат без здравеопазване, сякаш в тези области не живеят хора. Искаме да накараме министъра да отиде на тези места. Не може да разделяме хората на категории. Там все едно не живеят хора, защото са бедни. Каквото са бедни и те си плащат застраховки. Трябва да има за всички здравеопазване. Това заяви д-р Димитър Шишков от РБ.

 

Попитан дали одобрява идеята на Москов за пръстовите отпечатъци, д-р Шишков бе категоричен: Изключително против съм да ги има. Това е абсолютно недоразумение и няма да реши проблемите. Той може да провали Москов. Най-добрият вариант е електронен здравен паспорт. Всеки ден може да се види с нея дали ви източват парите, какви са вашите натрупани средства и пр. Пръстовите отпечатъци ги няма никъде по света. Същото е и с клиничните пътеки. Няма държава с клинични пътеки. Последно ги имаше в Нова Зеландия, но и там отпаднаха и то преди 10 г.

 

Реформата не се случва в правилната посока. Тя не върви в посока демонополизация на Касата. ГЕРБ има едно условие – да не се казва демонополизация, а надграждащ модел – паралелна система, която да помага на основната. В българското здравеопазване трябва да се търси доминовия ефект, да се бутне всичко неефективно. Не може да си позволим да решаваме индивидуални проблеми. Въпреки недостатъците на провежданата реформа, вотът няма да подкрепим – как да скочиш срещу твой министър?! Това заяви народният представител от ГЕРБ Семир Абумелих.

 

От вота стана ясно, че д-р Москов не е подкрепен дори от депутатите от най-голямата управляваща партия. Депутатие го признаха за политическо сираче. ГЕРБ са притеснени от това какво се случва с пръстовия отпечатък, те са притеснени и от това, което се случва с националната здравна карта. Понеже министър-председателят е застанал зад министъра и неговите депутати трябва да застанат зад него. Безпрецедентен случай е вот на недоверие да не се предава по национална медия. А министър-председателят за сетен път показа, че стои встрани от тези неща. Вотът не го интересува, по-скоро го интересува вотът на недоверие, който ще му даде ЕК. Това коментира д-р Емил Райнов от БСП.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9831 |08.02.2016 Политологът Д. Ганев за Фрог: Местан ще има съдбата на Касим Дал . 50| 10002 |04.02.2016 Социологът Ев. Славкова за Фрог: Докладът на ЕК потъна в бг -политическия пейзаж . 8| 5479 |21.01.2016 В. Енчев: На сребърен поднос се поднася победата на ГЕРБ с електронно гласуване . 23| 7563 |19.01.2016 Т. Дончева: ГЕРБ и АБВ издигат Калфин за президент!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads