Реклама / Ads
4| 12042 |18.04.2008 ПОЛИТИКА

Депутатите – на търг!

.
Михаил Константинов От публикуваните наскоро финансови отчети на политическите партии в България се потвърдиха няколко отдавна известни факти.
 

Първо, че 3/4 от тези партии подават никакви или нередовни данни и следователно са се самоизключили от политическия живот - това именно е добрата новина.

Второ, че дори и уж редовно отчетените партии са подали лъжливи данни. Това се вижда от официално декларираните разходи, които са в пъти по-малко от очевидните харчове за телевизионни и радио реклами и билбордове, примерно.

Трето (свързано с второто), че не е спазен лимитът на допустимите по закон разходи по време на предизборните кампании.

Четвърто, че големите донори даряват с еднаква охота партии-опоненти.

Нейсе, това последното го правят по цял свят, защото не е сигурно кой ще спечели изборите и донорите за всеки случай се застраховат. А и бъдещата опозиция не трябва да се оставя да умре от глад, че тогава някои хора се сещат за алтернативния начин за идване на власт - известно е, че на власт се идва или с бюлетини, или с калашници.

Че партиите са подали фалшиви отчети е видно и от това, че в тях не фигурират разходите по закупуването на гласове. А тези разходи никак не са малки - независими организации у нас ги оцениха на около 200 милиона лева само за местните избори през м. октомври миналата година.

Така едно на друго става ясно, че на национални избори у нас се харчат поне 400-500 милиона лева. И правилно се харчат, защото залогът е държавата, а печалбата после е от 300 процента нагоре. Още класиците на марксизма бяха открили, че когато печалбата от нещо надхвърли 100 процента, то няма престъпление, което да не може да бъде извършено в името на тази печалба. А тук говорим за 300, а не за някакви си жалки 100 процента!  

Другото ясно нещо е, че държавата не иска, а и не може да се справи с електоралния алъш-вериш. Във връзка с това предлагам да направим следващата логична стъпка и вместо да бягаме от цунамито на изборните измами, смело да го яхнем и даже да спечелим по някой лев за общинските бюджети. За какво иде реч? Ами иде реч за нещо като легализацията на наркотиците - хем консумацията ще си остане същата или даже ще падне, хем по естествен начин ще унищожим хероиновата и кокаиновата мафии. Е, ще ни поизхвърлят малко нещо там от Евросъюза (може и от ООН-то, знае ли човек?), но пък и товарищ Лукашенко не е в този съюз и хич не му е зле - поне на него персонално му е хубаво. Докато не го връхлети народната любов, разбира се, както обикновено се случва с любимите народни диктатори.

По-конкретно, идеята е да не се купуват отделно взети избиратели, а да се дадат на търг самите мандати в Народното събрание! Сметките са прости и впечатляващи. Един глас сега се търгува от 50 до 200 лева, нека да приемем средно по 100, че се и смята по-лесно. Също така е известно, че един мандат у нас се печели с около 15 000 гласа. И така простата сметка показва, че този един мандат струва на партията 1,5 милиона лева, башка разходите за трите К (клипове, концерти и кебапчета). Тогава защо държавата направо не почне да продава заветните мандати? На търг, естествено, при пълна прозрачност за радост на медиите и за забавление на електоралната маса. Представяме си как в изборния ден всички смучат ракия пред телевизорите, а там, в Зала 1 на НДК, тече всенароден търг за депутати. Примерно така. "Пакет от четирима депутати от Видин, начална цена 6 милиона, моля наддавайте! Предложение от ГЕРБ за 7 милиона, 7 милиона първи път, 7 милиона втори път, виждам предложение от ЛИДЕР за 10 милиона, 10 милиона първи път, 10 милиона втори път, 10 милиона трети път!" И "Дум" с чука, продадено. И така нататък. Е, за софийските мандати цената може да скочи доста, но то и парцелите в София и по морето скочиха до небето. Разбира се, при тази схема никой няма да ходи да гласува и да си губи времето по разни секции, а хората ще могат спокойно да отидат за любимите си гъби. Друго предимство е, че парите от продадените депутати - със сигурност над 500 милиона лева, ще могат да се внесат в общинските бюджети, за да могат хората да си закърпят дупките по пътищата и да потегнат протеклите школски покриви, примерно.

За съжаление, тази революционна идея едва ли ще се посрещне с разбиране на Запад, но ние вече видяхме, че това не е толкова страшно. И без това ЕС ни спря парите по всички програми и то какво излиза - плащаме само членски внос и някакви еврокомисари ни се карат като на пионерчета. Край, стига с тия простотии, избори и други подобни. И най-важното е, че един парламент от официално закупени депутати в никакъв случай няма да работи по-зле от сегашния, в който депутатите също са купени, но неофициално. И не на последно място, така ще видим коя партия у нас е най-богата, за да закупи правото да ни науправлява съответния брой пъти. То не че сега не знаем, но друго си е да се докаже математически.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5657 |16.04.2008 Отказваме ли се от живот в Европа? . 8| 5642 |13.04.2008 Предложиха ни театрална, вместо достойна оставка . 16| 6302 |12.04.2008 Скандалът в МВР като политически стриптийз . 7| 11894 |10.04.2008 Таймс: Последен шанс – после им спрете парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads