Реклама / Ads
10| 7160 |25.10.2010 ПОЛИТИКА

Депутатите скептични към политика Алексей Петров

.
Трактора в коловоза на Галеви, Бретата и Ковачки
 

След неуспешните опити на няколко топ-арестанти през последните 10 години да влязат в политиката, за да отърват кожата от прокуратура и съд, Алексей Петров-Трактора вчера също обяви, че ще си опита късмета.На пръв поглед сензационната новина, огласена от Яне Янев, не постигна реакциите, които се очакваха от настоящите политици. Пред Frognews.bg бивши и настоящи депутати не бяха особено трогнати дори от идеята на РЗС да издигне Трактора я за кмет, я за президент на изборите догодина. Вижте какво отговориха на въпроса ни „Има ли качества за политик Алексей Петров” едни от най-активните парламентаристи.

Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев бе категоричен, че в политиката може да влезе всеки, защото ставало дума за свободна воля. Друг въпрос било дали хората ще гласуват за теб и как ще те приемат. „Защо Алексей Петров да не стане политик, щом Бойко Борисов е премиер? И двама имат сходна биография и очевидно сходни качества”, попита реторично Кутев. Депутатът от „Атака” Павел Шопов пък беше лаконичен: „Алексей Петров никога не е напускал политиката, за да влиза тепърва в нея”.

Дясната ръка на Ахмед Доган също бе кратък в коментара си: „Няма как да коментирам личните планове на един човек, когото не познавам”, като не пожела да даде оценка, дали от Трактора би излязъл добър политик. Лидерът на СДС Мартин Димитров отговори по същия начин и категорично отказа да коментира хора, които не познава. Той допълни, че не е гледал последните интервюта на Трактора пред Сашо Диков и не може като икономист да каже дали това, което бившата барета е предложил за излизане от кризата, става или не.

Бившата депутатка от 39-то и 40-то Народно събрание Стела Банкова отговори уклончиво и също не можа да каже категорично какво би се случило, ако Алексей Петров стане член на РЗС. „Ако някой нов човек трябва да влиза в политиката, то той трябва да има гражданска позиция по всички сериозни проблеми в България, като например здравеопазването. Трябва да са успели да видят къде са били грешките на предишните правителства”, подчерта Банкова, но не пожела да каже, дали Трактора според нея се вписва в представите й за политик.

Влечението на Алексей Петров към политиката не е прецедент. Освен Трактора през последните десетина година няколко топ-арестанти или хора, срещу които се водят дела опитаха да се спасят, като се промъкнат в парламента, където скъпоценният имунитет автоматично може да ги спаси от Темида. Един от първите подобни опити направи Георги Йовчев – Жоро-Паткаря. Той се опита да се докопа до депутатската банка заедно със земеделците на Ценко Барев, но след съкрушителния неуспех, се наложи да търка наровете в затвора и до ден днешен. Паткаря бе осъден за крупни измами и за източването на Стопанска банка.

Примерът му последва ромският лидер Цветелин Кънчев. През 1997 г. Дон Цеци бе избран за депутат от листите на БББ на Жорж Ганчев. През 1999 г. имунитетът му бе свален и му беше наложен домашен арест, а през 2000 г. Софийският окръжен съд го осъди с ефективна присъда на 6 години затвор и глоба за побой и отвличане. Самият Кънчев първоначално беше обявен за национално издирване поради неявяването му за изтърпяване на наказанието. На 21 ноември 2001 г. Кънчев се явява доброволно в Софийския централен затвор, а през 2003 г. Е освободен предсрочно за добро поведение.

Най-пресните примери за мераци на хора с повдигнати обвинения към политиката са Златко Баретата, Братя Галеви и бизнесменът Христо Ковачки.

Миналата година Баретата, който е в ареста с обвинение за ръководене на организирана престъпна група за трафик на наркотици и подготовка убийства, стана застъпник на кандидата за депутат от Бургас Ивайло Дражев. Така Златомир Иванов автоматично получи имунитет, но съдът така и не го пусна от килията.

На миналогодишните избори други топ-арестанти решиха да си опитат късмета в парламента – дупнишките бизнесмени Братя Галеви. Пламен Галев беше издигнат с помощта на съгражданите си за независим кандидат за депутат и като такъв, заедно с „брат си” Ангел Христов получиха имунитет и излязоха на свобода.

За сладкото депутатско кресло през 2009 г. се натискаше и бизнесменът Христо Ковачки, за когото се говореше отдавна, че не играе по правилата. Той оглави листата на партия ЛИДЕР, но така и не успя да се докопа до Народното събрание. Вместо това обаче получи обвинение от прокуратурата два месеца след изборите за това, че не е платил близо 16 млн. лв. данъчни задължения, за което може да получи от 3 до 8 години лишаване от свобода.

Интересен е фактът, че съдбите на кандидат-политиците Алексей Петров, Златомир Иванов и Братя Галеви се преплитат постоянно. В светлите години на социализма и четиримата са били в отряда на баретите. След падането на режима те отново се срещат, но този път като бизнес партньори. Години по-късно срещу тримата бяха повдигнати сходни обвинения, които ги изпратиха пред Темида, която трябва да реши каква ще е съдбата на бившите барети.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 8323 |19.10.2010 В. Сидеров: Ал. Петров премиер - това ли е алтернативата на РЗС? . 107| 14107 |04.10.2010 Виденов се връщал в политиката, искал дуел с Първанов . 0| 5017 |06.07.2010 Скептични химни . 11| 7823 |16.04.2010 Станишев ме предаде заради Алексей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads