Реклама / Ads
7| 8628 |24.07.2012 ПОЛИТИКА

Депутатите се захващат с „недоверието“ към ГЕРБ

.
На извънредно заседание днес депутатите дебатират четвъртия вот на недоверие, поискан заради „провал на политиката в областта на правосъдието и вътрешните работи“. Самото гласуване е утре – 24 часа след приключване на дискусията, както предвижда правилникът на парламента.
 

Искането за поредния вот на недоверие към управляващите от ГЕРБ бе внесено в деловодството на парламента на 19 юли от 74 депутати от БСП, ДПС и независими. Управляващите заявиха, че не се притесняват от поредното недоверие.

От ДСБ пък обявиха, че няма да участват нито в дебатите, нито в гласуването – обикновена практика на хората на Иван Костов. В началото на днешното заседание в декларация тъмносинитеобявяват своите мотиви и ще призоват и партньорите си от СДС в Синята коалиция също да „бойкотират“ вота и да напуснат пленарната зала. „Атака“ вече обяви, че няма да подкрепи ГЕРБ на този вот.

Три неуспешни вота не недоверие към кабинета „Борисов“ досега и един вот на доверие са в активите на 41-ото Народно събрание от конституирането му.

Според Конституцията една пета от народните представители могат да предложат на парламента да гласува недоверие на Министерския съвет.
Предложението е прието, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Първият вот на недоверие – през октомври 2010 г., беше по инициатива на БСП и ДПС, заради политиката в сферата на здравеопазването.
Вторият, също неуспешен, опит за парламентарно бламиране на правителството на премиера Бойко Борисов, беше заради неуспеха на антикризисната политика. Той беше през юни 2011 г. и отново внесен от Коалиция за България и ДПС.

Месец след това беше иницииран и третият, отново неминал вот на недоверие, за „провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, провалено членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права“. Той отново беше на КБ и ДПС.

В началото на април тази година БСП и „Атака“ внесоха искане за вот на недоверие към правителството заради спиране на проекта за АЕЦ“Белене“ и провалената енергийна политика на България. По-късно съвносителите от „Атака“ оттеглиха подписите си и така подписката беше анулирана, а вотът не се състоя.

През януари 2011 г. пък мнозинството даде подкрепата си за управлението на ГЕРБ при гласуването на поискания от самия министър-председател Борисов вот на доверие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 98| 12358 |02.12.2010 Бойко Борисов за „телефонната клопка”: Срам ме е от депутатите! . 10| 7166 |25.10.2010 Депутатите скептични към политика Алексей Петров . 4| 12043 |18.04.2008 Депутатите – на търг!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads