Реклама / Ads
19| 9661 |20.10.2020 ПОЛИТИКА

Der Spiegel: Бунтът срещу Батман

.
статия в ”Der Spiegel”
Българските граждани се бунтуват срещу автократичното правителство на Бойко Борисов. Протестиращите не могат да разчитат и на помощ от Европейския съюз. Парламентът се премести в нова сграда през лятото, близо 30 години след първите демократични избори в България. Народните представители сега заседават в сградата, която някога е била дом на Централния комитет на БКП.
 

"Почти никой не вярва, че тази символична стъпка символизира победата на демокрацията над диктатурата. Точно на първия ден от заседанието на депутатите на новото място на 2 септември, на улицата имаше сблъсъци между демонстранти и полиция. Няколко протестиращи бяха напръскани със сълзотворен газ, имаше пострадали и арестувани.

 

Българите протестират срещу политическата класа вече над 100 дни. Това са едни от най-големите демонстрации в съвременната история на страната. Хората настояват за оставката на премиера Бойко Борисов.

 

Понякога хиляди, друг път няколко стотин. Борисов реформира кабинета си, обяви някои половинчати промени. По всичко личи, че той е напълно решен да удържи властта си до редовните парламентарни избори през март следващата година".

 

Така започва поредната критична статия в авторитетното германско издание “Шпигел”.

 

Ето и други основни моменти в материала на журналиста Ян Пул, цитирани от “Дойче веле”:


"Хората имат чувството, че демокрацията е само привидност, че властите не са слуга на народа, а инструмент за потисничество – както при комунизма".

 

“Борисов е един от главните виновници за лошото положение. С малки прекъсвания той ръководи страната от 2009 година насам. Той не е разпален националист като Ярослав Качински в Полша, нито пък гръмогласен противник на либералната демокрация като Виктор Орбан в Унгария. Неговата консервативна партия ГЕРБ, подобно на ХДС, е уважаван член на ЕНП. Борисов е човек на задкулисните сделки, който се споразумява с олигарси, поставя под натиск противници и съратници, раздава важните постове на свои послушници и прикрива презрението си срещу демокрацията и човешките права зад една грубовата простонародност."

 

В системата на Борисов противниците не отиват зад решетките, както в Турция - тях просто ги сплашват. Властите са инструмент за господство. И макар че накрая вътрешният министър се извини, Колев прие претърсването като предупреждение. Защото има случаи, в които се отнема имуществото на предприемачи, настроени критично към властта. Всички прокурори се подчиняват на Борисов. Подобни издевателства обикновено се съпътстват от кампании във верните на Борисов медии”.

 

“Борисов е роден през 1959 година и е изучил политическия занаят по съветско време. През 70-те и 80-те години посещава Академията на Вътрешното министерство, бил е командир на взвод и е написал докторат в полицейското училище. След 1989 година основава охранителна фирма. Работи като бодигард на Симеон Сакскобургготски, тогавашния български премиер, който го прави секретар на Вътрешното министерство и генерал-лейтенант. Но Борисов иска повече и се кандидатира за кмет на София. Той е мъж с огромно его, както през 2006 година пише в една грама американският посланик. В своя веещ се кожен шлифер Борисов - с прякор "Батман" - се развява из града. На купони се фука с оръжието си, един глок. Твърди се дори, че е предлагал на журналисти пари за положителни статии. Подобно на руския президент Путин, той се снима гол над кръста и добре изваян. Говори се, че е имал редица афери. Борисов търси близост със силните в икономиката - например с Ахмед Доган, олигарха от турски произход, бивш сътрудник на Държавна сигурност, забогатял след промените от сделки с недвижими имоти”.

 

Авторът на "Шпигел" добавя, че друг съюзник на Борисов е Делян Пеевски - "депутат от партията на Доган, който контролира цяла империя от фирми, а медиите му практикуват безсрамна пропаганда за Борисов".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 13843 |20.10.2020 COVID-19 докара нова Студена война и Политическа шизофрения . 6| 7251 |18.10.2020 БСП тръгна към избори, представи "министри в сянка" . 20| 10558 |17.10.2020 От страх в ”Панорама” по БНТ не бе поканен нито един политик . 24| 14664 |13.10.2020 Le Monde: Главният прокурор - недосегаемата фигура в българското правосъдие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads