Реклама / Ads
30| 6581 |24.04.2008 ПОЛИТИКА

"Der Spiegel": От мафията в България ще излязат новите политици

.
Изводът прави немското списание "Шпигел", което посвещава страници от поредния си брой на българския град Дупница и странните събития там, направили потресаващо впечатление на авторката Ренате Флотау.
 

От автомобил с тъмни стъкла слизат двама мъже на около 40 години; единият има вид на брутален портиер, а другият е прототип на изтънчен италиански мафиот. Двамата носят пистолети на кръста. Десетимата им бодигардове разпръскват грубо любопитните минувачи. В такъв момент даже служителите в модната постройка на кметството трябва да се изпокрият по стаите си, докато Ангел Галев и Пламен Христов изчезнат в своите офиси на втория етаж. Двамата управляват точно тук срещу канцеларията на дупнишкия кмет. Въоръжени гардове охраняват вратата от неприятни гости и атентатори. Защото двамата мъже, наричани заради тяхната неразделност братя Галеви, са известни в страната като шефове на подземния свят.

"Тук те тероризират целия град", казва екскмет на Дупница за експолицаите Галев и Христов, които всъщност са били уволнени поради подозрения за връзки с мафията. "Шпигел" уточнява, че понастоящем и двамата са съветници на дупнишкия кмет, следователно участват в поверителни разговори, като например съвсем скоро с министъра на здравеопазването. Имали навик да прекратяват нежелани дискусии, удряйки с юмрук по масата. Според член на общинския съвет в Дупница двамата започнали като бедни полицаи. Днес са мултимилионери и обясняват богатството си с притежанието на офшорни фирми на Сейшелските острови и цъфтяща търговия с коли "втора ръка". Според медиите в България обаче богатството им идва от отвличания, рекет, но преди всичко синтетична дрога. Част от парите им отиват за финансиране на партии и предизборни кампании, за които политиците впоследствие трябва да им се реваншират.

Преди две години граждани от Дупница протестират, опитвайки се да сложат точка на изнудванията с лозунги "Изгонете мафията от града", но гласът им за помощ от София се оказва глас в пустиня. Българският министър на вътрешните работи Румен Петков тогава на практика застава зад рекетьорите, пише "Шпигел". Той прави разходка из центъра на Дупница и на всеослушание обявява пред медиите, че не е намерил никаква мафия. Дори и след оставката на Петков повдигане на обвинение срещу братя Галеви не се стига, защото свидетелите са сплашвани.

Анонимни източници на информация са разказали пред "Шпигел", че били сплашвани и бити, защото се осмелили да критикуват Галеви. Шпигел прави опит за среща с тях, но не успяват, а отказът е аргументиран с факта, че те нямали желание да бъдат повече правени на маймуни от медиите. Изводът е, че Дупница не е изолиран случай в България. Здравата прегръдка на мафията е обхванала и почти всички градове по Черноморието.

Изводът в "Шпигел" е злокобен - след 18 години на сътрудничество между всички партии и престъпници, наближава времето, когато днешните милионери - кръстници на мафията, ще дадат следващото поколение политици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5858 |26.03.2008 Проблемите с ромите са напълно достатъчни за страна като България . 8| 8257 |14.03.2008 България вече е на запад от Македония . 19| 6010 |20.01.2008 Путин в България: нелепото възраждане на мита за мощта на Изтока . 12| 5908 |29.11.2007 Най-новото приключение на Бодо Хомбах в България*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads