Реклама / Ads
32| 7206 |12.05.2011 ПОЛИТИКА

Дядо Николай анатемоса "пещерния национализъм" на Сидеров

.
Пловдивски митрополит Николай
През последните седмици г-н Волен Сидеров на два пъти се опита да въвлече Българската православна църква в умишлени скандали. Това заявява Пловдивският митрополит Николай в официално изявление по повод изказванията на лидера на “Атака” Волен Сидеров по църковни въпроси, разпространено официално от Пловдивска света митрополия.
 

Първия път, когато обвини Негово Светейшество Българския патриарх Максим, че пуска президента на Републиката в църква. Втория път, когато се опита да хвърли сянка върху благодатните свещенодействия, извършени в манастира „Свети Георги Зограф”, по повод празника на този свят великомъченик и наш застъпник пред Бога, се казва в началото на изявлението.

Този път обвиненията на г-н Сидеров са две: защо сме допуснали в храма да се служи на други езици, освен на български и защо литийното шествие с чудотворната икона на свети Георги не се е състояло във времето, в което той е очаквал това, продължава митрополит Николай.

Той обяснява, че в два последователни дни, преди да пристигнат в българския манастир, българските духовници са посетили други две манастирски обители на Света гора Атон.

“Господин Сидеров би ги определил като „гръцки”, макар че те просто са твърдини на православната вяра и дух. Та в тези гръцки манастири, ние се удостоихме с честта да съслужим с нашите православни братя. И служихме на църковнославянски език. Без никой да ни направи каквато и да е бележка. Напротив, с пълно уважение и разбиране”, посочва митрополитът.

“Първо, защото е уместно, когато част от богомолците в храма са от друга народност, части от богослуженията да се отслужат и на техния език. Второ, защото от времената на Св. св. Кирил и Методий е постановено и известно, че богослужебните езици са равноценни и равноправни”, допълва той.

Едната вселенска и апостолска Православна църква е образец със своята толерантност. Наш дълг е да укрепваме и подчертаваме тази толерантност, както другите наши православни братя я засвидетелстват към нас. Пещерният национализъм, използван за политически цели, е чужд на всеки истински православен християнин, който вижда много ясно прикритите зад него стремления за разкъсване на тялото на живата Църква.

Според дядо Николай Волен Сидеров отдавна прави опасни за националното и държавно единство опити да инструментализира църквата за своите цели.

„Аз лично бях подложен на яростно поругаване и осмиване от водената от него политическа сила, защото според г-н Сидеров не съм позволил свещеник да бъде издигнат за кандидат-кмет на град Кърджали. Истината е, че този свещеник, отец Боян Саръев, осъзна, че ако въпреки канона стане кмет, ще бъде въвлечен в тази евтина и опасна провокация“, посочва той в изявлението си.

Българската православна църква никога няма да стане причина за накърняване на етническия мир в страната. Нашата мисия е да крепим и пазим националното единство, както сме го правили повече от хиляда години насам. Причината да има днес България е, че родната ни църква никога не си е правила „експерименти”. Сигурен съм, че дори най-близките последователи на г-н Сидеров, които са също добри българи и християни, разбират много добре това, пише той.

Колкото до литийното шествие с чудотворната икона на свети Георги, то се състоя. Г-н Сидеров не можа да се включи в него, защото отпътува веднага след края на бдението. Наистина, в продължение на два дни на Света гора валя проливен дъжд. Така беше и по време на всенощното бдение, но на другия ден, след като г-н Сидеров си замина, слънцето изгря и след Ктиторската света Литургия извършихме литийното шествие с чудотворната икона на свети Георги до мястото, където тя е намерена.

Има обаче нещо в поведението на г-н Сидеров, което го тласка в атаки срещу Църквата. Какъв е произходът на тази ненавист, знаят само той и Всевиждащият Господ Бог. За неговото спасение, както и за спасението на всички човеци, Църквата всякога ще се моли. Независимо от тяхната националност, социални или политически убеждения“ се казва още в изявлението на Пловдивския митрополит Николай.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6217 |23.11.2010 Николай Цонев: Стана навик на министър Ангелов да се оправдава с мен . 9| 11159 |01.09.2009 Николай Методиев е зам.-шефът от ДАНС, прикривал „Лиана”? . 19| 13592 |03.08.2009 Анатемосаха Сидеров в Студентски град . 16| 9840 |14.05.2008 Заради непослушен Николай Василев, можем да го отнесем всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads