Реклама / Ads
90| 10999 |25.06.2014 ПОЛИТИКА

Дянков премиер бил натискът отвън

.
Симеон Дянков
Не избори, а нов кабинет на широка експертна основа - за това настоявали евроатлантическите партньори на България, твърдят източници на Фрогнюз. Поради тази причина през последните дни преговорите между политическите сили за насрочване на конкретна дата за избори наесен зациклили. Само на пръв поглед обаче.
 

В действителност се водели интензивни, макар и неформални совалки между политическите централи почти всеки ден; политически лидери си говорели много повече и по-сговорчиво помежду си по тайни срещи и кулоарно, отколкото пред медиите.

Вече имало и вариант за нов, широко коалиционен кабинет в рамките на този парламент. Като премиер се спрягали основно две имена - на международно признат български финансист, както и на наш учен. Източници на Фрогнюз вдигнаха завесата за тези имена. Едното било на екс вицепремиера и финансов министър от кабинета Борисов - Симеон Дянков. Името на Дянков като премиер (редовен или служебен) се върти много често в публичното пространство, но сега евроатлантическите партньори на България били особено настоятелни, за което говорело присъствието на Дянков във Вашингтон по време на визитата на Борисов там наскоро и пътуването му до Виена тези дни. Засега обаче от ГЕРБ имали сериозни колебания дали би било печелившо да се залага на тази карта.

И името на академик Стефан Воденичаров, председател на БАН, се намирало в обръщение като евентуален вариант за нов премиер. Воденичаров бил приемлив за политическите сили вкл. и поради равноотдалечеността си от тях, разказаха запознати. Освен това не бил за пренебрегване фактът, че преди година академикът беше начело на гражданския комитет, защитаващ на референдума АЕЦ „Белене”. От БСП имат добра памет и умеят да се отблагодаряват, когато искат, но и опонентите на "Белене" били склонни да си затворят очите за тази активност на учения.

На фона на тези слухове обаче от ГЕРБ са категорични, че всичко е спекулация. В рамките на този парламент разговори за следващ кабинет са изключени, нека минем през чистилището на изборите и в следващия ще говорим, заяви категорично днес бившата парламентарна шефка Цецка Цачева. Независимо от приказките обаче наблюдателите припомнят, че и друг път политици са отправяли послания, които впоследствие са били обръщани с хастара наопаки. Пресен пример - Сергей Станишев!

Совалки текат и те не са по вкуса на лидера на БСП Сергей Станишев, казват и от БСП. Едва ли е случаен фактът, че той вече хвърли оставка - засега само като председател на парламентарната група на "Коалиция за България" и народен избраник от нашия парламент. Лидерът на ПЕС застяга куфари за Брюксел, независимо от многократните си доскорошни заявки, че няма да става евродепутат, а който го "пращал" в ЕП, всъщност правел неверни спекулации.

И тъй като политическата нестабилност е хранителна среда за всевъзможни слухове, потече и друг - че премиерът Орешарски (независимо че всички ще съжаляваме за него, както ни увери вицето му Цветлин Йовчев) бил готов с оставка до петък. Въпросът е до КОЙ точно петък...

Фрогнюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8391 |05.06.2014 Вървяла интрига с ход “Станишев премиер” . 163| 12549 |24.04.2014 Станишев: С какво Пеевски-евродепутат е по-лош от Борисов-премиер ? . 59| 10449 |25.02.2014 Фандъкова служебен премиер, Цв. Бориславова готова да управлява . 54| 11260 |22.12.2013 Похвално слово* за Симеон Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads