Реклама / Ads
10| 10731 |18.02.2010 ПОЛИТИКА

Die Presse: Кръстникът на мафията като застрахователен шеф

.
Мъжете зад две големи български застрахователни дружества, Алексей Петров и Красимир Маринов, са арестувани. Обвиненията между другото са за измама, склоняване към проституция и насилие, пише в днешния си брой австрийският вестник Die Presse.
 

Франк Щир

През май 2009 г. застрахователното дружество "Лев Инс" представи иновационния си продукт, застрахователна полица в случай на отвличане. Днес основателят на дружеството Алексей Петров се намира в предварителния арест в качеството си на предполагаем шеф на криминално формирование. В рамките на операция "Октопод" сивият кардинал на "Лев Инс" беше арестуван с още 13 заподозрени. Вътрешният министър Цветан Цветанов обвинява Петров, с прякор Трактора, в широка палитра престъпления, сред които измама, укриване на данъци, склоняване към проституция, изнудване и контакти със задържаната през декември 2009 г. банда от похитители "Наглите". "Лев Инс" по техни данни е третата най-голяма застрахователна компания в България, причисляваща между 700 000 си клиенти и министерствата на отбраната и икономиката.

Някога агент под прикритие

Алексей Петров, бивш агент под прикритие на Националната служба за сигурност и до август 2009 г. още съветник на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност", днес минава за предполагаемата глава на "октопода". Петров обаче е и стар познат и събрат в каратето на премиера Бойко Борисов, с когото в средата на 90-те са били партньори в общата им фирма "Будоинвест". Затова някои предполагат, че арестът на Петров може би е лично дело на Борисов заради уреждане на стари сметки."Едни мутри се бият с други мутри по мутренски начин", коментира операция "Октопод" социалистката Татяна Дончева. Борисов отхвърля това като фантасмагория.

В богатия с колоритни фигури 20-годишен български преход от социализъм към пазарна икономика Алексей Петров е един от най-поразителните и тайнствени образи. След като напуска антитерористична част на МВР през 1992 г., той основава първо охранителната фирма "Атлас", а през 1994 г. - застрахователната компания "Аполо и Болкан", от която по-късно произлиза "Лев Инс". Неговият тогавашен партньор Златомир Иванов - Баретата е в ареста от февруари 2009 г. по подозрение за търговия с кокаин.

Алексей Петров не е единственият "заподозрян застраховател" в България. Няколко часа след убийството на "автора на мафията" Боби Цанков в началото на годината разследващите органи провериха и централата на застрахователя "Бул Инс", който в България се приписва на популярния като Големия Маргин Красимир Маринов. След като съдът отхвърли като недостатъчни предоставените от прокуратурата доказателства, приписващи на Големия Маргин поръчката за убийството на Цанков, и пусна Маргина на свобода, прокурорът Николай Кокинов незабавно промени обвинението на "организиране на група за разпространение на наркотици", за да доведе Маринов отново в ареста.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7658 |17.02.2010 Едно чакане на милионера Милер, пурите и 3 март . 7| 6954 |15.02.2010 Вкарват гербер за сметка на ДПС, Семов казва чао на парламента . 70| 24882 |15.02.2010 Клюки за Трактора и синята Надежда бият сапунката „Листопад” . 13| 5685 |14.02.2010 За кризата, политическите нрави и една оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads