Реклама / Ads
11| 7642 |23.02.2011 ПОЛИТИКА

Диктаторът vs. народа

.
Докато враговете на Муамар Кадафи твърдят, че 90 процента от Либия били под техен контрол, либийският диктатор заявява, че не възнамерява да се сбогува с властта. Вчера той отправи поредната доза чудовищни заплахи.
 

Всъщност никой не знае какво точно става в Либия. Изолираните сведения на очевидци, размазаните кадри от Ютюб или арабската телевизия Ал Джазира очертават обаче една ужасяваща картина. По официални сведения досега са загинали 300 души. В Берлин външният министър Вестервеле отправи остри думи по адрес на либийския режим:

"Ние призоваваме либийското правителство да преустанови незабавно насилието срещу собствените си граждани. Ако това продължи, санкциите ще бъдат неизбежни. Едно господстващо семейство, което заплашва с гражданска война собствения си народ, е обречено."

Какъв интерес гони Берлускони?


Евентуалните санкции ще бъдат насочени срещу семейството на Кадафи - става дума за замразяване на банкови сметки и забрана за влизане в ЕС. Засега обаче Германия не е успяла да убеди европейските си партньори в необходимостта от подобни мерки. Италианският премиер Берлускони, който поддържа приятелски тон с Кадафи и вчера дори разговаря по телефона с него, сложи спирачка на усилията в тази насока на срещата на европейските външни министри в Брюксел.

Същевременно опозицията в Германия настоява за по-енергични действия на правителството. Фракционният шеф на Зелените в Бундестага, Юрген Тритин, заяви: "Вярно е, че европейските външни министри изразиха сериозна загриженост. Това обаче не е достатъчно от страна на канцлерката Меркел и външния министър Вестервеле. Необходим е незабавен и то силен натиск върху либийския режим." Междувременно Берлин полага големи усилия за извеждането на германските граждани от Либия. Външното министерство препоръчва на всички германци - около 400 души - да напуснат без бавене страната.

Кадафи - чудовищни заплахи от екрана

Днес водеща тема за западните издания е вчерашната реч на Муамар Кадафи по повод влошаващата се обстановка в страната. Мнозина очакваха диктаторът да обяви реформи и дори оставка, но останаха разочаровани. Вместо това обаче той отново отправи яростни и чудовищни заплахи и обещания, че ще се бори до последна капка кръв и че с него ще загинат колкото се може повече хора. Дали наистина той вярва, че може да съживи имиджа си на славен лидер и на африканския вариант на Фидел Кастро, който си извоюва от времето на революцията, пита вестник "Дейли телеграф" в коментарна статия. В нея речта на либийския лидер е определена като последно действие от театрална пиеса. И ако това действително е краят за Кадафи, то поне той знае, че е написал собствените си мемоари, отбелязва вестникът. Речта на Кадафи определено беше дълга, той говори час и 15 минути, но нямаше кой да я слуша, пише още вестникът.

Вестник "Гардиън" определя речта на либийския лидер като гневна, празнословна и на места несвързана. Либийският лидер буквално пренебрегна доказателствата за репресии и проливане на кръв, както и на новините за съществуване на отряди на смъртта, за да настоява, че ще умре в родината си вместо да избяга от нея, четем в публикацията.

Кой върши черната работа на диктатора?

Докато Кадафи се зарича, че ще се бори до последна капка кръв, африкански наемници вършат черната работа на либийския лидер и получават, според слуховете, за това до 30 000 долара на месец, отбелязва френският вестник "Фигаро".

А италианският "Стампа" се спира на последиците от случващото се в Либия и други близкоизточни държави. Първата последица беше спирането на потока от газ по газопровода Зелен поток от Либия за Италия. Вторият, както предупреди лидерът на Северната лига Умберто Боси, се очертава да бъде имигрантски поток, който може да достигне 30 000 души. Тогава Италия ще ги препрати на Германия и Франция, закани се Боси, като отново покачи напрежението в ЕС, отбелязва "Стампа". (Дойче Веле)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 210| 11373 |23.02.2011 Ив. Костов: Има срамен мир между ГЕРБ и престъпните групировки . 12| 6913 |22.02.2011 Европа - с вързани ръце? . 55| 6749 |21.02.2011 М. Димитров: Новата линия на ГЕРБ е коалиция с БСП . 103| 12475 |21.02.2011 Пeтко Бочаров: Засегнатите са паникьосани, атаките им - мръснишки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads