Реклама / Ads
35| 7802 |24.04.2011 ПОЛИТИКА

Б. Димитров: В политиката са най-големите манипулации; Левски е най-успешният политик

.
Божидар Димитров
Не бива националният идеал да е оцеляването. Това определено не ми харесва, трябва да вървим напред, а не да оцеляваме.
 

Историцити продължават да работят, да търсят нови документи. Но за съжаление деформации се правят, когато политиците се намесват, и тогава се променят историческите факти, например за смъртта на цар Борис ІІІ, каза историкът Божидар Димитров в предаването Насреща Люба Кулезич по ТВ7.

В жълтите вестници онзи ден четох, че в НИМ мрат сътрудници каято мухи, защото маската на Терес била омагьосана, поясни Димитров. Д-р Китов, Бог да го прости, беше много болен от сърце, но работеше много и просто не се пазеше, каза той.

Има международна агенция, Менса, която посочва, че сме втори по интелект след евреите. Ние сме си направили държавата на кюше, който контролира тази територия, може да контролира и Европа, и Азия. Огромна част от усилията ни са били да се опази тази територия, обясни историкът.

Според него, когато се откъснат думи от контекста, можеш да съсипеш човека, който ги е произнесъл. Казах: Шибан народ са тези археолози, а какво излезе после, попита риторично Димитров.

Автоиронията на една нация показва, че тя е велика нация. Ние няма да загинем като нация. Не сме загинали в много по-трудни времена. Въпросът е, че не бива националният идеал да е оцеляването. Това определено не ми харесва, трябва да вървим напред, а не да оцеляваме, призова историкът.

В политиката се правят най-големите манипулации, които остават в историята. След това много трудно те могат да се преодолеят. Недопустимо е да се води спор дали Фердинанд да бъде погребан на българска земя. Той има и добри, и лоши действия. Той е бивш български държавник, който е работил за България и трябва да бъде погребан тук, независимо от грешките му, изказа мнението си Димитров.

Ние на Балканите преувеличаваме обикновено нещата. Нито фашизмът, нито комунизмът са измислени тук, нито са приложени тук. Българите в чужбина не бива да се изключват от българската нация, намалели сме на територията на страната. Това не зависи нито от раждаемостта, нито от политиката. Това зависи от добре платените работни места, обясни той. Икономиката решава демографските проблеми.

Напоследък отново се заговори за Левски, това се дължи на желанието на Христо Стоянов да стане известен. Това е личен негов каприз. Първо трябва да знаеш кой е Левски, трябва да знаеш, че всеки деятел е имал такова тефтерче, в което е записвал разходите си. Истината е, че Левски е революционер, човек, а не е светец. Той решава главната историческа задача – възстановяването на българската държавност след векове робство. Той е най-успешният български политик в последните 200 години. Левски е революционер, той е убивал и други хора, участвал е в боеве, обясни историкът.

Има митове и за новата българска демокрация. Митът за ДС като за организация, която е управлявала България. БКП управляваше България. Нямаше историк, който да е заминал за чужбина и да не е бил търсен от ДС. Истината винаги е някъде по средата, сподели Димитров. Мит е, че ДС е управлявала и продължава да управлява България, заключи Димитров.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 119| 6815 |16.04.2011 И. Костов: Политиката на ГЕРБ е грешна . 30| 6536 |10.04.2011 М. Димитров: Борисов използва Трайков за Белене, за да не носи отговорност . 35| 5897 |03.04.2011 М. Димитров: СДС е дясната алтернатива за България . 131| 7884 |28.02.2011 М. Димитров: ГЕРБ, БСП и Първанов са се хванали за ръчичка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads