Реклама / Ads
2| 7234 |01.07.2010 ПОЛИТИКА

От днес класен ръководител ни е Белгия

.
Гербът на кралство Белгия
От днес до края на годината класен ръководител на Европейския съюз ще бъде Белгия. От нея ще зависят много от решенията на ЕС. Смяната е на ротационен принцип.
 

Въпреки, че поема тази роля с правителство в оставка, кралството има амбициозна програма за икономическата и финансова стабилизация в Европейския съюз, за преодоляване на социалните последици от кризата, както и в областта на иновациите и климатичните промени.

“Ще бъдем преди всичко в служба на европейските институции. Позицията ни ще е скромна. Страната няма избор”, обяви белгийският премиер Ив Льотерм, представяйки програмата си. Льотерм заема премиерския пост служебно, само за да движи текущите дела, докато бъде сформирана нова управляваща коалиция след последните избори, спечелени от стремящите се към самостоятелност фламандци. Това се очаква да стане най-рано през октомври.

Подобно положение имаше в Евросъюза през първото шестмесечие на 2009 г. когато чешкото правителство падна насред ротационното председателство, с което Прага загуби влияние при ръководенето на европейските дела. В програмата на белгийското председателство се съдържат тревожни констатации за ситуацията - “икономическа криза с безпрецедентни за последните 50 г. мащаби“, застаряващо население и засилена конкуренция на бързо развиващите се икономики.

Укрепването на финансовия надзор и по-нататъшното стабилизиране на европейската икономика от само себе си попаднаха най-горе в дневния ред на белгийското председателство – то обаче добавя веднага след тях социалните ефекти от кризата – най-вече - бедността и безработицата.

Зелените технологии, като източник на растеж и заетост, са друг акцент за това председателство, от което се очаква още да допринесе през декември в Канкун да бъде постигнат несъстоялия се в Копенхаген глобален компромис по промените в климата.

Белгия смята да превърне самото председателство в модел за зелено управление и да сведе до минимум вредните емисии от пътувания, както и суровините, материалите и енергията за масови прояви и административна дейност.

Иновациите и новите технологии също ще са във фокуса на белгийското председателство – именно на тях ще бъде посветена есенната среща на върха през октомври. Тези приоритети ще се спазват независимо какво правителство ще има в Белгия, защото са одобрени от всички политически сили, увери премиерът в оставка Ив Льотерм. Преговорите за нова управляваща коалиция в страната продължават без изгледи за скорошен успех и според мнозина той може да остане на тази длъжност до края на ротационното председателство.

За Белгия то ще е дванадесетото поред, а от Европейската комисия и Европейския парламент вече обявиха, че имат пълно доверие в опита и отговорността на администрацията, дипломатите и политическата класа в кралството, и не очакват проблеми с тях.

Кралство Белгия е сред първите 10 държави, признали суверенитета на Княжество България. Тази година се навършват 131 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Белгийски посланик в България у Н.Пр. Марк Михилсен е от 20 години в политиката и дипломацията. Работил е в големи международни организации – четири години в НАТО, след това в МВнР на Белгия. Бил е на служба в мисията в Съветския съюз, след това в Русия. Работил и по програмата „Партньорство за мир”. Бил е говорител на МВнР на кралството. Участвал е в работата по подписването на Отавската конвенция, която забрани противопехотните мини. Работил също и в ОССЕ във Виена. Първият ми дипломатически пост беше в Ирландия (1997–2001), след това в Москва (2002–2007). Сега е в София.

Поддържа активни контакти с редица български политици и институции, както и с неправителствени организации. Добър приятел на журналистите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 15967 |29.06.2010 Хванаха руски шпиони в Америка – дупе да ни е яко! . 30| 12908 |27.06.2010 Хаху-хихи в президентството или за фриволното поведение на лице от секретариата на свръхинституцията . 7| 5558 |25.06.2010 Депутати харчат на поразия за пътувания в чужбина . 14| 6354 |24.06.2010 Още не са открили интернет, а вече пишат наръчник за форумите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads