Реклама / Ads
19| 8674 |20.07.2011 ПОЛИТИКА

Доган поведе война на пет фронта

.
Бизнесмени турци свалят политическите окови на ДПС по модела „Дупница” и „Несебър”
 
Най-мразеният политик в България, вместо мечтания конфорт в летяща чиния, днес е принуден да води стратегически военни действия на пет фронта. Тихи или шумни, войните обаче са опасно занимание, а изходът от всяка битка е непредвидим дори и за философа Ахмед Доган. Почти 20 г. той се славеше с желязна армия от верни избиратели, но тази есен рахатът на повелителя на Боянските сараи в София може да се наруши драматично, а партията му ДПС да загуби катастрофално общинската власт в поне

17 стратегически общини


Според анализи на социолози и политици непробиваемият модел на турската партия може да се пропука в Дулово, Тервел, Лозница, Исперих, Завет, Венец, Хитрино, Омуртаг, Сатовча, Гърмен, Кърджали, Ардино, Момчилград, Кирково, Белица, Борино, Доспад и Девин. ДПС не само може да загуби кметските столове в тези райони, но и мнозинството си в общинските съвети. Именно заради това Сокола от близо месец обикаля нервно из страната и строява редиците, търсейки начин да да отстреля поединично враговете си.

Привидно проблемът с отцепника Касим Дал и мечтаещите за реформиране на ДПС се представя като най-тежкия, но в действителност изненадата ще дойде от бизнесмените турци в смесените райони, прогнозира бивсшият втори човек в партията Осман Октай. Хората с пари са усетили силата си и са решили този път те да определят правилата на играта и да номинират градоначалници и общински съветници. До сега шефът на фирмата ДПС посочваше отличниците, а после бизнесът плащаше за изборите един път, и след това кешеше и за всяка получена поръчка, разказват потърпавши от обръчите. Този път предприемачите турци са решили да разиграят модела „Несебър” или „Дупница”, и по места плетат бизнес сдружения, местни партии и инициативни комитети, които да преориентират вота в смесените райони в тяхна полза. Така например в Дулово фирмаджиите са се прегрупирали около бивсшия шеф на земеделската служба и екс областен лидер Ерол Адем. Много от напористите частници са нервни, че преди са били обвързани само с ДПС и обръчите му, и сега са изолирани от новата власт и поръчките. Към идеите им се прилепват и политици от партията, които искат край на десарите в ръководството и истинско проветряване.

Касим Дал си остава най-острия медиен и партиен дразнител за Доган. Политзатворникът от времето на комунизма направи хитър ход като отказа да регистрира нова партия, а обяви, че чрез идеите на фондация ще се бори за повече демокрация и свобода в ДПС, за изчистване на ченгетата, клиентилистите и номадите от нея. До сега поне Доган не е дал нито един сносен публичен аргумент на обвиненията на Дал, а срещу шефа скоро ще се обърнат и безкрайните нарушения на Устава на ДПС, и наложената еднолична власт в организацията.

Третият дерт на политика, участвал в най-много правителства след падането на комунизма са общностите с българомохамедани, или помаци. Те също са решили да се еманципират от ДПС, което до сега ги заробваше с философията – щом сте мюсюлмани, значи сте турци Но на всички беше ясно, че винаги ще ги приемат като втора ръка хора. Много кръгове от бизнеса в тези среди вече са ориентирани към ГЕРБ и симпатизират на генерала.

Истинска пробойна в лодката на ДПС са и изселниците в южната ни съседка, запазили българско гражданство. Тази есен се очаква мого от тях да не отидат до урните, камо ли пък да изминат по над 1000 км. от Турция до родните си места в България, за да подкрепят Ахмед Доган. Негативното им отношение към ДПС и лидерите му се формира все повече от бивсши политизатворници и репресирани от режима на Живков, които отдавна не признават нелегалната дейност на Сокола и заслугата му за турската съпротива срещу Възродителния процес. За капак на всичко наскоро Доган отстрани четирима от петте координатора на пратията си в Турция и сега тепърва ще му се налага да търси влекачи на гласове от Босфора. В събота и неделя пък в Добрич са се събрали неформално членове на несъществуващото вече Дружество за защита правата на човека и турци политзатворници. В центъра на заверата стоял Неджметин Хак, един от основателите на ДПС, но по-късно отстранен от Доган.

Тази есен ГЕРБ може да се окаже петтия елемент в атаките срещу ДПС в смесените райони. Хората на Бойко Борисов там градят нови тактики, обединяват недоволните от феодалната политика на Сокола. Партията на генерала ще бъде основният претендент за гласовете на етническите турци и мюсюлманите в страната, а от друга страна ще обединява и разноцветните български гласове срещу провинциалните дерибеии През 21-годишната си история като политически лидер Ахмед Доган винаги е извеждал знакови послания, с които е омайвал обществените настроения: права и свободи, коя е анна ватан (майктата родина, в превод от турски), единение, заедност, след изборите 2009 г. зоговори за „ние” и „вие”, за новите възродители. Сега Сокола е в нова ситуация, задействал е паник бутона за оцеляване, готви окопна война за да защити бастионите си, дори с цената на крайно етнизиран вот.

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8330 |19.07.2011 Шесто се натегна, пали цигари на Доган . 116| 6694 |06.07.2011 Ив. Костов: ГЕРБ отиват на избори във война с всички . 37| 10704 |05.07.2011 Антония Първанова поведе жълт бунт срещу Кунева . 28| 6751 |21.05.2011 Доган: Етническият модел, с който толкова се гордеем, може да бъде провален

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads