Реклама / Ads
7| 5919 |06.11.2009 ПОЛИТИКА

"Дойче веле" освети втори таен доклад на ДАНС

.
Втора тайна папка имало в ДАНС
Българската редакция на Дойче Веле разполагала с документ, обозначен като анализ на ДАНС за ситуацията в България през първите 6 месеца на 2009. От медията изрично подчертават, че не могат да гарантират за автентичността на документа, но я предполагаме.
 

"Нарушенията продължават", "тенденцията се запазва или пък засилва" - така звучат най-често изводите на ДАНС в поверителния анализ за първото полугодие на тази година. Точно затова анализът е възможно най-слабата оценка, която би могла да се даде за дейността на предишното правителство. В същото време изводите на ДАНС показват, че обявената от новото правителство война срещу корупцията ще се окаже мъчително, трудно осъществимо начинание.

Анализът проследява злоупотребите и закононарушенията в отделните сектори на икономиката. Той започва с общата констатация, че условията на криза създават предпоставки за нарастване на сивата икономика. Последвалите примери обаче показват, че става дума за явления, които имат дълбоки корени в България и процъфтяването им се дължи не толкова кризата, колкото на бездействието на властите.

Трикове, корумпираност, престъпни схеми

Анализът откроява доста странното отношение към законите на български фирми-представители на известни на Запад концерни. Така например през първите шест месеца на тази година електроразпределните дружества са отчитали по-големи разходи, за да притиснат държавната комисия в бранша и да я принудят да увеличи цената на енергията. В тази връзка ДАНС отбелязва, че "ЧЕЗ България" използва трикове със сложни счетоводни схеми и прехвърляне на дейности към външни подизпълнители.

Интересно, какво ли биха казали от ръководството на Е.ОН в Германия по повод на направеното от ДАНС заключение, че българското подразделение на концерна „прехвърля печеливши дейности на близки фирми, създавайки предпоставки за източване на дружеството".

Не особено ласкава е и оценката на ДАНС за поведението на някои чужди фирми. Без да се споменават конкретно имена се отбелязва, че в сферата на транспорта и комуникациите "продължава практиката, при която чужди фирми без необходимия потенциал печелят търгове по български инфраструктурни проекти чрез лобиране в местната и централна власт”. В резултат на това строителството на предвидените обекти изостава сериозно, което повиша риска от загуба на европейски програмни средства.

От анализа става ясно, че корумпираността в администрацията е повсеместна и улеснява престъпни практики, които застрашават дори живота на гражданите. "Във въздушния транспорт са засечени системни нарушения на високопоставени служители на ГД "ГБА" при лицензирането на авиационни фирми и персонал, като до полети се допускат неподготвени пилоти заради близки отношения с определени авиационни компании", се казва в анализа на ДАНС. Даден е и друг пример в това отношение: корупционна схема, при която в дирекция "Сигурност" на летище София са назначавани нови служители без необходимата квалификация.

Изнудване, пране на пари, контрабанда

Благодарение на корумпирани служители в общинските служби "Земеделие" сенчестият бизнес в сектора процъфтява. В анализа на ДАНС, например, се говори за изнудване на собственици на земи, унищожаване на документи и умишлени пропуски при замени на земи и гори от държавния фонд във Варненски регион. В Плевенско пък разработките на ДАНС показват, че общински земеделски служби издават фалшифицирани документи за собственост или пък използват имена на починали хора. Споменат е и злополучният държавен горски фонд с редица случаи на "конфликт на интереси" в Омуртаг, Кюстендил, Сливен и Ловеч.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 10171 |25.10.2009 Тайният доклад: 2 х 8 или капан за новобранци . 8| 5692 |05.09.2009 Петко Сертов: Няма доклад за министри, нито шпиони в ДАНС . 13| 12821 |04.08.2009 Сертов скрил бомбата в отчетния доклад на ДАНС . 1| 5843 |25.07.2007 Те вече са у дома - ден втори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads