Реклама / Ads
19| 8680 |22.09.2011 ПОЛИТИКА

Докато София мълчи, Букурещ замеря, макар и с цветя

.
в България политиката "изуй гащи" е по-честата форма на реакция
Днес в Брюксел отново ще ни порежат за Шенген. Румънците скочиха гръмогласно. У нас пък още вчера премиерът призова да не се правят прибързани изявления. Вероятно заради предизборната ситуация, в която кирливите ризи е по-добре да бъдат заметени под новия асфалт.
 

Ана Кочева


Днес в Брюксел се провежда дългоочакваното заседание на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи. Дългоочаквано за България и Румъния, но според всички наблюдатели - с предизвестена развръзка. Действително изненадите (ако е имало такива) на практика пристигнаха преди самото заседание. Вече е известна позицията на повечето от старите страни-членки на ЕС - Холандия и Финландия заявиха решително, че са твърдо срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген. Отхвърлят и идеята за приемането ни на части в Шенгенското пространство, независимо че техническите критерии са изпълнени безусловно. Самият премиер Бойко Борисов доста спокойно заяви, че всички в Европа знаят добре този факт. И наистина упълномощените да артикулират по темата го отчитат без бой. Премиерът обаче побърза да призове колегите си министри от кабинета да не правят прибързани заключения и коментари по темата.

По-различна изглежда румънската реакция - според румънския вестник "Журналул национал" Букурещ и София, с подкрепата на полското председателство на ЕС, са успели постепенно да променят твърдата позиция на Франция и Германия, които първи поставиха прът в балканските коли към Шенген. Но не са успели да направят същото с Холандия - румънските медии вкупом цитираха изказването пред холандския парламент на министъра на имиграцията Херд Леерс, който увери депутатите, че двете страни няма да се присъединят сега към Шенген. Естествено с обичайния мотив, че има недоволство от напредъка на България и Румъния в борбата срещу корупцията и организирана престъпност, което ще отложи решението на въпроса. (Това си го знаем също толкова добре, колкото и другото - за техническите критерии.)

Румънците обаче не се дават и продължават да показват мускули – Букурещ направо обяви, че може да изправи Холандия пред Европейския съд, ако страната блокира членството й в Шенген заедно с това на България. Изявлението дойде от заместник-председателя на Сената и бивш министър на правосъдието и на външните работи Кристиан Дяконеску. Отделно от това в румънския парламент гласуваха и специална декларация.

Разбира се, много добре е известно, че засега става дума по-скоро за започване на предварителна процедура. В това отношение Румъния има известен опит, защото подобни процедури действително бяха инициирани, когато беше обявено първото експулсиране на румънските цигани от Франция.

Румънците не спряха дотук. Междувременно стана ясно, че властите са блокирали вноса на холандски лалета. Това се случи по „случайно” съвпадение, точно след като Хага заяви, че възнамерява да блокира членството на София и Букурещ в Шенген. Шест камиона с холандски цветя, семена и луковици на границата бяха блокирани на границата с Унгария поради подозрения, че пратката е заразена с "опасна бактерия". И забраната остава, докато не минат лабораторните проби, т.е. достатъчно време, за да окапят цветята на холандците. И ако на пръв поглед изглежда, че става дума за дон Кихотовска съпротива, ще напомня, че само през миналата година Румъния е внесла цветя от Холанция за 20 млн. евро.

Как отвърна България на холанското "не"? С половин уста София направи предупреждение, че може да блокира промените в шенгенското законодателство. Кой чул, чул! Ще има ли говорене след днешна дата по темата, също е лесно да се предвиди. То ще е по-скоро протоколно, с формални фрази. Може би под предлог да не дразним чужденците, тъй като Франс прес съобщи, че най-вероятно решението за България и Румъния ще бъде отложено за срещата на върха през октомври. И защото от 1908 г. насам малко са били случаите, в които сме заявявали независимост и непокорство, съблюдаване с националния интерес. Предпочитаме по-обичайната политика, наричана тук "изуй гащи". Но още по-вероятно, защото предизборната кампания у нас вече затече с пълна сила и точно в този момент никак не е удобно да се говори за несполуките в борбата с организираната престъпност, корупцията и яловата реформа в съдебната система. Точно затова хич не ни прилича да сме ербап като румънците, които, макар и подритвани като нас, все пак събраха сили и смелост да ударят Евросъюза, та макар и с цветя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9653 |15.09.2011 Папка с доноси за 12 млн лв. обикаля София . 78| 6899 |05.09.2011 Софиянски, Бакърджиев и Дилов са лош ход за СДС . 50| 5942 |05.07.2011 Ст. Софиянски: Шансовете ми за кмет на София са големи! . 30| 6644 |14.06.2011 СДС си писа "среден" на предварителния вот в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads