Реклама / Ads
27| 8998 |15.10.2009 ПОЛИТИКА

Документите за конгреса на БСП в стил "ранен соц"

.
Зайчето от ръкава на Първанов е твърдо решено да приспи другарите си със слова, за да бъде преизбрано Източник: Вяра Йовева
Идеологически постулати от времето на Вълко Червенков, обещания за светло бъдеще и откровени безумия ще предложи лидерът на БСП Сергей Станишев на делегатите на 47-мия конгрес в неделя. Frognews.bg успя да се добере до вече написаните странници, които трябва да повдигнат духа на съкрушената след изборите левица.
 
Словата на бившия премиер са събрани в 23 страници, озаглавени Политическа платформа – За развитие и обновление на БСП и България. Те са изготвени в по-мек и по-твърд вариант, но поразяващото усещане от лидерския текст е, че 20 години след началото на прехода, за някои хора на „Позитано” 20, 10-ти ноември 1989 г. още не е настъпил.

Ето и част от обръщението на Станишев в аванс:

В навечерието на двадесетата годишнина от Десети ноември българското общество е дълбоко разслоено, раздира се от противоречия и политическа конфронтация. Българските граждани са уморени и объркани в очакването на по-добър живот за тях и идните поколения. Демократичните промени не донесоха на България и българите всичко онова, в името на което преди двадесет години се събуди енергията на народа, и в името на което хората на България се подложиха на огромни лишения.

Българската социалистическа партия, като инициатор на началото на прехода към демокрация, осъзнава своята отговорност за състоянието на обществото.
Време е за действие, време е за решителни промени!”
, призовава съпартийците си бившият премиер. Той е категоричен, че истинската промяна в страната тепърва предстои.

„Следвоенният световен ред и двадесетгодишният преход, световните пазарни институции, механизмите на представителната демокрация, самото отношение човек-природа - всички те се оказват неадекватни на реалностите на новото хилядолетие, на елементарните очаквания на хората за живот с достойнство и сигурност.
Досегашните реформи бяха подчинени на императива, че „здравите пари", заедно с пазарните сили, дават и растеж, и справедливост. Доведено до крайност обаче, както стана у нас, това „верую" води до обратното - загърбва производството за сметка на спекулативната печалба, доброто за цялото общество за сметка на частния интерес.
Ето затова самият живот ни заставя ясно да осмислим ориентирите на налагащата се промяна. Посоката на тази промяна може да се изрази просто, само с три изречения:

- демокрация, но сигурност
- свобода, но солидарност
- пазар, но държавно регулиране”
, категоричен е Сергей Станишев.

Думите му към делегатите продължават все в същия високопарен, но ретрограден стил. Няма да публикуваме цялата му реч, защото рискуваме да подложим част от читателите с по-лабилна психика на ненужен стрес.
На пръв поглед словата в конгресния документ са доста добре граматически подредени, но смислово и логически настоящият лидер на БСП ще закопае всички инакомислещи социалисти, настроени за промяна и реформи. Дори и за най-непредубедените речта му напомня много за времето на Живков, а човек се чуди какво точно се е опитвал да каже на другарите си. За коя война става дума? По какви причини се намесва проблемът „човек-природа” на партиен конгрес и кои са „здравите пари”, които дават справедливост?
С невъоръжено око откриваме, че червеният лидер е построил речта си изцяло в реториката, или както обичаха от БКП да си слагат дублети заради източните „меки” говори – „риториката”, в духа на редакторите на „Партиздат” от 70-те години на миналия век.


Вероятно така ще изглеждат делегатите на 47-мия конгрес на БСП след пламенната реч на лидера

Следващите пламенни думи на вече не толкова младия социалист продължават с изтърканото: „Всичко това изисква нов договор между гражданите и държавата, твърда основа за взаимните права и задължения, за свободите и забраните”. Думите „права и свободи” са сред най-големите държавни ценности за една страна, но тяхната употреба от лидера на БСП по-скоро напомнят за една политическа организация, с която до скоро той управлява България, а вотът на народа ги изхвърли на партийното бунище. Жалко, че червеният лидер не се е поучил от Сокола, който му бе ортак във властта. Колкото и да е оплюван, Доган никога не си е позволявал лукса в 20-годишната си политическа кариера да говори глупости пред делагатите на конгрес.

Взаимоотношенията между държава и граждани пък биха се конструирали по-просто със създаването на „нова конституция”. Ако разбира се сме разчели правилно смисъла в думите на Станишев, то се питаме защо БСП не подкрепи партията на Яне Янев РЗС, която настоява за премахването на Лукановия основен закон и създаване на нов?

По-надолу в конгресната реч делегатите ще се натъкнат и на подранилите Коледни пожелания към Бойко Борисов – „достъпно и качествено здравеопазване, всеобщо (всемирно, както се казваше преди години) и качествено образование през целия живот(?) и равнища на доходи, осигуряващи достоен стандарт на живот”.

От тези съветите обаче изникват няколко питания: Нали, когато течеше предизборната кампания, именно в тези три сектора вреше и кипеше от положителни промени, според пиарите на тройната коалиция? Нима достойният стандарт на живот не беше повишен с 2-3-5 пъти за четири години, както ни уверяваше министър Орешарски, колегата му Емилия Масларова и знаещият всичко Петър Димитров, станал популярен като Мистър Гаф?

В този ред на мисли Сергей Станишев обрича конгресната публика на заспиване и я наказва да слуша оправданията на партийния си водач. Според него държави, които преди години бяха врагове на социалистическия строй днес носят отговорността за световната рецесия.

„Кризата, сринала световните борси преди година, смазващите последици за милиони хора по целия свят – безработица, глад, безизходица, по най-болезнен начин доказаха нищетата на подобна „философия”, се изтъква в партийния документ.
Речта на Станишев е последвана от план-конспект с точки и подточки.

„А. От програма към политики

1. … Промяната, която предлагаме, е: смяна на неолибералния модел със социалната алтернатива-човешко развитие за достоен живот на всеки и на всички”, обещава провалилият се премиер.

С подобни общи приказки и еквилибристики настоящият лидер на БСП има намерение да прикове вниманието на другарите си поне още 30 минути на конгреса. Той акцентира: „Промени във всички системи на обществото на държавата въз основа на ясно дефинирани и взаимносвързани ценности, основни идеи и политика; реална равноправност между частната, държавната и общинската собственост; нова пазарна среда, която да насърчава продуктивното инвестиране и конкурентно производство, за да поема грижите и да носи отговорност за условията на труд и заплащане; активен социален диалог и политическо взаимодействие; да пробием стената, за да ни чуят хората”. Все неща, които доскоро ни убеждаваха, че са свършени от управленския тандем БСП, ДПС, НДСВ.

Но най-безумна е изцепката: „На кого, какво и как да говорим?”. Станишев дава незабавно и отговорите, които са меко казано неадекватни: „На първия въпрос на практика нямаме отговор. На кого да говорим? На работническата класа ли? На т.нар. интелигенция? На пенсионерите? На бизнеса? На средната класа? … Какво говорим? Трябва да накараме хората да повярват, че се борим за да реализираме мечти…Как говорим? Това навярно е единствената сфера, в която сме добре…”
Всички тези въпроси и отговори от подготвената реч звучат повече като виц отколкото като сериозен анализ на проблемите в БСП, но по-голямото изпитание ще бъде за делегатите. Дано в неделя имат здрави нерви!

За любителите на партийни доклади и речи Frognews.bg предлага пълния текст от речта проект на другаря Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8479 |14.10.2009 Близнашки сменя Станишев в БСП? . 8| 5528 |14.10.2009 Политическото бъдеще на подкрепящите десни . 9| 5711 |13.10.2009 ГЕРБ работи по програма, написана вече от БНД . 4| 13120 |11.10.2009 Футболните ни национали – геополитици!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads