Реклама / Ads
22| 8834 |10.02.2014 ПОЛИТИКА

Т. Дончева: Местенето на полицаи не показва висок интелект

.
Татяна Дончева Източник: Булфото
Законът за референдумите изключва данъците като тема и президентът би трябвало да го знае. Темата за референдумите е ключова. Трябва да има референдум, може и да не е по всички въпроси.
 

Това каза Татяна Дончева, лидер на „Движение 21". В студиото на Нова телевизия тя влезе в спор с двама от протестиращите през февруари миналата година против монополите.

Президентът закъсня, изпуснахме близо година да слушаме глупостите на Мая Манолова как ще направи изборен кодекс с повече мажоритарност, каза Дончо Дудев. Какъв е проблемът да дадем инструмент в ръцете на народа, попита Янко Петров и обясни, че управляващите се страхуват от референдум.

Можеш много да недоволстваш от Станишев, от Костов, от Борисов и от който и да е, но ако искаме да променим системата, ние трябва да я пробием, каза им Татяна Дончева и допълни: „И ако не сме успели, трябва да кажем „аз не успях", а не „на мен ми е виновен президентът". „Бил закъснял", не се съгласи с протестиращите Дончева.

Дудев и Петров бяха категорични, че една година след масовите протести срещу монополите у нас нищо не се е променило. На това Татяна Дончева им отговори: „Хората, които смятат, че монополите ги ограбват, имат още поне десет съображения, заради които не искат промяна".

Според нея шансът на лидерите на февруарския протест е зависил от тези милиони хора, които обаче не им го дават. Лидерът на „Движение 21" смята още, че лицата на февруарските протести били припознати от медиите като „отракани момчета, които могат да говорят по телевизията, но народа никога не ги е припознавал за свои говорители". На това двамата мъже заявиха, че те никога не са говорили от името на народа.

Според Татяна Дончева при политическата ситуация в България, където има 60 - 70 процента, които не харесват статуквото и търсят алтернатива, е трудно да се гадае кои партии ще минат бариерата на изборите. Така тя коментира резултатите от последното социологическо изследване на „Медиана". Дончева бе категорична, че е рано да се мери каквото и да било.

Хората са свободни гласоподаватели, те гласуват за един или друг, защото го харесват или имат някакви очаквания, каза тя и упрекна социолозите, че внушават, че една партия влиза, а друга не, и това влияе на някаква група избиратели.

Има внушението, че ако гласуваш за тях, няма да ти се похаби гласът, допълни тя, визирайки Реформаторския блок и „България без цензура", а преди това и партията на Меглена Кунева.

Да направим експеримент - партия на телевизионните водещи - и да видим какво ще се случи, предложи в кръга на шегата Дончева. На въпрос кой ще бъде премиерът тя отговори: „Бареков, как кой?" и веднага заяви: „Медийните монополисти си направиха политическа формация и кой знае защо я кръстиха „България без цензура". Питам се кой на кого иска да прави цензура."

Татяна Дочева коментира и новата форма на борба с битовата престъпност, която предвижда от София към проблемните села в 15 области на България да тръгнат днес въоръжени патрули, които ще работят по справяне с кражбите и обирите на домове и вили.

Да местиш частите на полиция - на протести, на граница, в райони с престъпност - не показва висок интелект, каза Дончева. Това са хора, командировъчни, няма плановост в работата на министерството, разкритикува новата мярка на ведомството тя.

Циганите ще си свият ушите за ден-два и после пак ще продължат с набезите си. С тази полицейска акция, която започва днес, така широко рекламирана в медиите, едва ли ще се постигне нещо, обобщи Татяна Дончева.

„Не може да се акцентира върху „Циганите на сапун". Ние трябва по-дълго време да започнем по-сериозна работа с тях. През социализма имаше послание - те трябва да имат работа, доходи и прилично образование. Тогава българите казваха - има за мен, има и за него. А сега - за мен няма пари, пък да има за него. Нещата стават много остри като междуетнически сблъсък и възможност да се опази етническия мир", коментира Дончева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8140 |22.10.2013 Татяна Дончева: В районите с бежанци се върти схема за източване на държавни пари . 93| 11147 |27.07.2013 БСП на Бузлуджа като на война; над 500 полицаи вардят соцелита . 76| 12543 |25.09.2012 Кунева нападна ГЕРБ: Не може да се настройват учителите срещу полицаите . 77| 11399 |03.09.2012 Т. Дончева: Кутев е ибрикчия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads