Реклама / Ads
6| 4879 |05.12.2015 ПОЛИТИКА

Донка Михайлова: Мястото на левите стандарти е в управленските програми

.
Донка Михайлова
„Община Троян получи най-голям брой гласове за кандидатурата на БСП за кмет от промените насам и вярвам, че това е резултат от политики. Мястото на левите стандарти е в управленските програми“. Това заяви по темата кметът на Троян Донка Михайлова.
 
Тя подчерта, че левите стандарти трябва да бъдат заложени в стратегическите документи, в целите на администрацията и в бюджетите на общините. Като първи стандарт тя посочи заетост и доходи. Като кмет на Троян обясни, че е успяла да намали безработицата от 7,5% на 6,15%, младежката безработица от 17% на 11%, а заетостта в общината се е вдигнала с 30%. Според нея трябва да има целенасочени усилия за подобряване на жизнената среда и публичните услуги. „Най-големият майсторлък на местно ниво е в баланса между политиките“, каза още тя. По нейните думи основна тема трябва да продължи да бъде социалният ангажимент на общините. Като пример тя посочи Търговище, където детските градини са напълно безплатни, а в Асеновград яслите са безплатни. „С особено внимание за нас ще бъде грижата за възрастните хора по домовете и грижата да талантливите деца“, каза още кметът на Троян.

„Общински болници трябва да бъдат закривани само там, където има реформа в спешната помощ и в доболничната помощ, която може да попълни дефицита“, коментира тя по повод темата за здравеопазването. Според нея всеки бюджет може да поеме грижата за дофинансиране на медицинските кабинети в училищата.

По темата за образованието Михайлова е на мнение, че най-сериозният проблем от закона е осмият клас в училищата. „Селските училища няма да могат да продължат да съществуват, въпреки дофинансиранията, които правим“, допълни тя.
Донка Михайлова припомни и думи на Чърчил: „Нация да създаде просперитет чрез увеличаване на данъци е все едно човек, спъпил в кофа, да се повдигне сам за дръжката“. „Твърдо вярвам, че на призива за увеличаване на данъци и такси, можем да противостоим“, категорична е Донка Михайлова и посочи данъци, които са намалени в община Троян през миналия мандат.

Дора Янкова: В БСП сме един екип, който трябва да взаимодейства помежду си

„Днешното събитие е за това – да си създадем усещането, че сме един екип, който си
взаимодейства – всички ние, кметове, общински съветници и партията“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова по време на семинара на партията в Боровец. Тя даде ценни и практични съвети към кметовете и общинските съветници от БСП и напомни усилията на парламентарната група на левицата в посока защита и подобряване дейността и бюджетите на местната власт у нас. Тя обяви, че ще бъде организиран специален семинар относно усвояването на средства от европейските фондове за представителите на БСП в местната власт.

Николай Иванов: Когато всички говорим в един глас – той се чува най-добре и най-далеч

„Основната ни задача и кауза в условията на опозиция е успешното превръщане на левите стандарти в реални местни политики и възможност не само за увеличаване на подкрепата за БСП, но и за истинска алтернатива, отговаряща на потребностите на мнозинството от хората в общините ни“. Това заяви Николай Иванов, член на ИБ на БСП, на семинара на левицата в Боровец. Според него в опозиция това е изключително трудно и политическите и експертните послания и предложения на БСП могат да не бъдат приети от управляващите по места и в центъра. „Затова е необходимо да разработим и приложим такива инструменти за действие, които да ни осигурят в максимално възможна степен подкрепата на съгражданите ни и силен обществен натиск за справедливо, солидарно и социално ангажирано местно самоуправление. Когато всички говорим в един глас – той се чува най-добре и най-далеч“, допълни той.

Иванов посочи важни приоритети пред представителите на БСП в местната власт. Сред тях са: общинските съветници да представят публично своите приоритети и категорично да се ангажират пред общността, че ще бъдат коректив на дясното управление, както и да предизвикат силна обществена дискусия относно очакванията на хората. „В процеса на подготовка, обсъждане и приемане на общинския бюджет да подготвят, представят пред съгражданите си и обявят чрез местните медии алтернативни програмни бюджети в полза на гражданите“, допълни той. Според него провеждането на  активен диалог с НПО и граждански организации е от ключово значение.“Гражданите трябва да бъдат привлечени като реални участници в местната политика“, посочи той. Иванов е на мнение, че трябва да бъдат създадени към местните партийни структуриреално работещи съвети по местно самоуправление. Използването на социалните мрежи да бъде активно, както и провеждането на редовни приемни за гражданите. „Подбуждането на гражданска инициатива и контрол, както и публичността в местните медии, ще ограничат самоцелно подготвените проекти с европейско финансиране, които целят единствено създаването на имидж, а не на носят полза на хората в общините“, категоричен е Николай Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6187 |28.11.2015 Николай Иванов и Донка Михайлова са новите членове на ИБ на БСП . 33| 5310 |30.05.2015 Г. Първанов: Министър Ненчев не е на мястото си . 20| 5967 |12.11.2013 Бюнямин Хасан сяда на мястото на Бисеров . 22| 9123 |27.09.2013 Екатерина Михайлова: Не е нормално правителството да е във въздуха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads