Реклама / Ads
45| 11324 |29.11.2011 ПОЛИТИКА

Дошъл е векът на албанците

.
Който ги подценява, залага мини за много близкото бъдеще на Балканите!
 

„Това е наша страна, която никому няма да отстъпим. Това е век на албанците и сега е моментът, когато трябва да използваме възможностите. Нашата визия за напредък е да се съединиме всички в ЕС и НАТО”, такива бяха дословно думите на Али Ахмети, лидер на ДСИ в Македония, които той произнесе по време на честването на националния празник на Албания в гостиварското село Градец. Frognews.bg напомня, че Али Ахмети е етнически албанец и политически водач на Демократичния съюз за интеграция, партията, която участва в коалиционно правителство на Р Македония. „Нашите симболи фанатички ги чуваме и никому нема да дозволиме да ги негира, бидејќи за нив е платена висока цена”, каза дословно Ахмети.

На празненството бяха отбелязани 99 години от независимостта на Р Албания, а освен Ахмети на него присъстваха и много министри от ДСИ. На тържеството беше открит и паметник на 163 жители на Градец, които били разстреляни от сръбския окупатор на Македония през 1915 г.

 

Ахмети е един от официалните радетели за ускоряване на процеса на евроинтеграция  в Македония. Той смята, че не стане ли това, страната ще бъде изправена пред нови междуетнически напрежения, няма да има просперитет и стабилност. Доколко е искрен Ахмети, може само да се гадае, защото управляващите край Вардар вкупом заявяват проевропейската си ориентация на официален език, но практически не правят нищо, за да й придадат динамика. Всеизвестен факт е, че в Македония югоносталгията все още е много силна, това е последната държава от бившата Югославия, в която повечето граждани продължават горко да жалят по някогашната Титова конструкция, даже повече отколкото самите сърби. В Македония мнозина са и онези, които реагират болезнено и на действията и думите на самия Ахмети. „Знамето се слави, законот се заборави”, коментират изданията ден след проявите на прослава на албанското знаме.

 

Али Ахмети е една от най-противоречивите личности в съвременната македонска държава. За него македонският писател Младен Сърбиновски пише в романа си „Шашма”: „Той знаеше колко е си­ла­та на но­ва­та македонска дър­жа­ва, беше по‒­мощен от ней­на­та ар­ми­я и ня­маше какво да ча­ка... В пър­ва­та го­ди­на от двад­е­се­т и ­пър­ви­я век за­поч­на стълкновението с ма­ке­дон­ски­те си­ли за сигурност. В Ма­ке­до­ни­я ескалира во­енен конф­ликт, дългият над сто­ти­на ки­ло­ме­тра фронт от Ку­ма­нов­ско до Те­тов­ско се контро­ли­раше от па­ра­во­е­нни­те фор­ма­ции на сту­ден­та от Заяс и след някол­ко ме­се­ца и сто­ти­на жертви, с по­средничеството на Великите си­ли, НАТО и Европ­ейския Съюз конф­ли­ктът беше овладян, за да не премине в го­лям между­на­ци­о­на­лен сблъсък. За раз­ли­ка от своите пред­ход­ни­ци, Ахмети ус­пя. По­бе­ди. Ма­ке­дон­ска­та дър­жав­на по­ли­ти­ка претърпя поражение и сед­на на масата на преговорите в Охрид, за да под­пи­ше ми­рен до­го­вор и постепенно, точ­ка по точ­ка да започне да из­пъл­ня­ва исканията на паравоенни­те ал­бан­ски вой­ски. Али Ах­ме­ти вле­зе ка­то по­бедител в ма­ке­дон­ския парламент и стана ко­а­ли­ци­о­не­н парт­ньор на мно­го ма­ке­дон­ски правителства.”

 

Не би и могло да бъде другояче, като се има предвид фактът, че съвременните албанци заемат компактна територия в няколко държави – Албания, Косово, Македония, Черна гора, Гърция и Италия. Експертите смятат, че скоро албанците ще станат най-многобройният народ на Балканите.

 

Историците у нас напомнят, че новата албанска национална доктрина от 1998 г., потвърдена с меморандум на Албанската академия на науките от март 2001 г., открито провъзгласява, че цялата територия на Р. Македония на запад от р. Вардар принадлежи на албанците, а Скопие трябва да стане главен град на независимо Косово. Те предупреждават, че етническият баланс в Р Македония отдавна е на­рушен вследствие на механичния прираст на албан­ското население, дължащ се на имиграцията на косовски албанци и високата раждаемост и ще про­дължи да се променя в полза на албанския етнос през следващите години.

 

В този смисъл, докато в Македония се опитват да търсят античните корени на своята идентичност и да се пазарят за името си с Гърция, докато са вторачени в опити да конструират несъществуващата си дълга история, посягайки на тази на съседите си, може да се окаже, че всъщност вече обитават чужда страна, която Ахмети и сие просто няма да им отстъпят, защо е дошъл векът на албанците.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 217| 14649 |28.11.2011 Б. Борисов: Не искам да съм премиер на държава, в която народът се бунтува! . 70| 9192 |27.11.2011 Волен Сидеров: Ще съдя до дупка Гергов и Би Ти Ви . 42| 10418 |27.11.2011 Депутати се нападат с "пияница" и "наркоман" . 131| 8607 |26.11.2011 929 преизбраха Костов за лидер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads