Реклама / Ads
2| 5726 |11.07.2018 ПОЛИТИКА

Пеевският закон: Медиите да се санкционират с 20 до 30 хил. лв, ако не декларират собственика си

.
Източник: БГНЕС
Медиите да се санкционират с 20 до 30 хил. лв, ако откажат да декларират собственика си. Тези промени ще предложат от групата на ДПС между първо и второ четене в Закона за депозиране на печатните и други издания, заяви депутатът от ДПС Велислава Кръстева на брифинг пред журналисти в парламента.
 

"С тези предложения ние сме вменили на Министерството на културата задължението и правото да налага санкции в случаи на неизпълнение на закона по отношение на декларирането на собствеността", обясни Кръстева.

 

Седмица след като ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти" приеха на първо четене засягащия медиите закон, чийто основен вносител е депутатът Делян Пеевски, той и колегите му внесоха допълнителни предложения по законопроекта. С тях се задължават доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, да декларират до 30 юни всяко получено финансиране в предходната календарна година, в т.ч. заеми и банкови кредити, както и безвъзмездно получаване на парични средства и имущество. Предвижда се да се декларират размерът на финансирането, основанието за предоставянето му, както и данни за лицето, което го е предоставило.

 

Депутатите от ДПС предлагат още в декларацията да се посочва стойността на всички договори, сключени в предходната година с държавни и общински учреждения и дружества с такова участие, с политически партии, в резултат на обществени поръчки, както и рекламни договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация. Предвижда се още да бъде декларирано и финансиране от европейските фондове за предходната година.

 

Декларациите се предвижда да се публикуват в регистър на Министерството на културата. При забавяне, неподаване на декларция или обявяване на неверни данни се предвижда санкция от 10 до 15 хил. лева. Глобата за повторно нарушение е от 20 до 30 хил. лева. Когато нарушителят не може да бъде установен, се предвижда Министерството на културата да уведомява Министерството на вътрешните работи.

На първо четене бяха приети текстове, според които доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик. С новите предложения се допълва, че трябва да се даде информация дали той е лице, заемащо публична длъжност и дали има влязла в сила присъда спрямо него. Предвижда се да се декларира и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика.

 

Освен Делян Пеевски вносители на предложенията са депутатите от ДПС Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид. Днес Кръствева обясни, че новите предложения са отговор на най-големите критици на законопроекта. Тя обяви, че ще бъде иницииран и обществен дебат по предложенията, на който ще бъдат поканени собственици на медии. Хамид Хамид пък каза, че текстовете не третират журналисти и заради това не приема в публичното пространство да се въртят отворени писма, че се засяга свободата на словото.

 

Приетите на първо четене текстове предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Сега се предлагат санкции за неподаване на декларация и невярна информация, които са от 10 до 15 хил. лева за първо и от 20 до 30 хил. лева за повторно нарушение.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12463 |30.12.2017 Проф. Велислав Минеков: За управляващия Падишах, освен идеите на Винету, е важно как изглежда в медиите . 14| 8030 |09.11.2017 Вицето В. Симеонов защити ”дебилите” на проф. Христов от кладата на медиите . 7| 6489 |24.02.2015 Какво се крие зад заглавията в медиите . 35| 10250 |01.07.2014 Въведоха сталински режим в МВР спрямо медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads