Реклама / Ads
5| 6384 |18.01.2019 ПОЛИТИКА

ДБ: ДПС отново атакува преференцията и застава срещу овластяването на избирателите

.
Източник: БГНЕС
Гласуването с преференция като вид мажоритарен вот, отдавна е трън в очите на ГЕРБ, БСП и ДПС. Пречи им, защото овластява избирателите, като им дава възможност да посочват предпочитанията си. ДПС дори изключи свои преференциално избрани депутати – за назидание на останалите. Това пише в позиция на Демократична България.
 

Вижте цялото становище на обединението:

 

"След като мнозинството, с няколко ключови гласувания в парламента, утвърди посоката към авторитаризъм – с тайните арести, с извънредните правомощия на КПКОНПИ, с практическа отмяна на електронното и машинното гласуване – управляващите, в партньорство с ДПС и БСП, могат да елиминират и преференциалното гласуване.

 

Гласуването с преференция като вид мажоритарен вот, отдавна е трън в очите на ГЕРБ, БСП и ДПС. Пречи им, защото овластява избирателите, като им дава възможност да посочват предпочитанията си. ДПС дори изключи свои преференциално избрани депутати – за назидание на останалите.

 

В последния ден за предложения за промени между четенията на Изборния кодекс, ДПС са внесли законопроект, с който практически премахват преференциалното гласуване на всички видове избори. Предложението на ДПС за обезсмисляне на преференциалния вот е йезуитски написано. Прикрива ликвидирането на преференцията зад изисквания за покриване на различни „избирателни квоти“ – с идеята да няма сериозен дебат, проблемът да не добие публичност и мнозинството да може да гласува без да се налага да отговаря на въпроси. Или пък „случайно“ повечето депутати на ГЕРБ да ги няма в залата и с гласовете на БСП и ДПС да мине промяната.

 

Ако до момента, за да се задейства преференцията на парламентарни избори, се изискваха 7% от подадените за партийната листа гласове за конкретен кандидат, и той отиваше на челни позиции – сега този праг се вдига многократно и така се обезсмисля преференциалното гласуване. При вота за евродепутати този процент е 5 % от гласувалите за листата. При приемане на предложенията на ДПС, ще са необходими над 100 000 преференции за един кандидат, за да настъпи разместване в подредбата.

 

Демократична България винаги е защитавала мажоритарния елемент при провеждането на избори. Гражданите използват преференцията – познават тази възможност и я прилагат все повече. Процентът на използвалите преференция нараства с всеки следващ избор.

 

Демократична България призовава българските граждани, искащи честни и свободни избори, при които се гласува с предпочитание за най-достойните кандидати, заедно да защитим правото ни на избор.

 

Задаваме следните въпроси към управляващите и очакваме ясни отговори пред българското общество – не скрити договорки с ДПС:

 

1. Ще бъдат ли всички в пленарна зала и ще гласуват ли против предложенията на ДПС за увеличаване прага за задействане на преференцията?

2. Ще отхвърлят ли категорично, гласувайки против, каквито и да било предложения, с които се увеличава прагът за задействане на преференциалния вот или се обезсмисля неговото действие?

3. Ще заявят ли ясно и категорично, че подкрепят преференциалното гласуване като вид мажоритарен вот и няма да променят съществуващия режим?

4. Ще оттеглят ли срамните текстове за отлагане без срок на въвеждането на електронно гласуване и за практическо премахване на машинното гласуване, каквото сегашният Изборен кодекс предвижда да има във всяка изборна секция?"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6103 |11.11.2018 Нинова: Отново внасяме подписката в АПИ не с 4, а със 79 подписа . 7| 14093 |15.08.2018 Проф. Александър Маринов: Идва времето ГЕРБ и Борисов да се измъкват отново от властта . 12| 10951 |24.07.2018 По познат сценарий: Статуквото атакува майките на деца с увреждания с контрапротест . 5| 6775 |28.10.2017 Зависими от ГЕРБ и ДПС бесепари атакуват Корнелия Нинова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads