Реклама / Ads
2| 5624 |18.09.2015 ПОЛИТИКА

ЕИСК: Корупцията превзе Европа - време е за действие сега!

.
Сградата на ЕИСК
След като три четвърти от гражданите на ЕС са на мнение, че корупцията е широко разпространена в собствената им страна, а в десет държави членки делът им надхвърля 90%, днес Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) призовава за конкретни действия на европейско равнище за борба с това престъпление, носещо загуби на стойност 120 млрд. евро годишно.
 

То коства на европейската икономика до 1 % от нейния БВП, порад и което ЕИСК призова европейските институции и държавите членки да предприемат съгласувани действия, за да се ограничи въздействието на корупцията върху хората и икономиката. Повишаването на прозрачността стои в основата на борбата срещу корупцията, заедно с целенасочени действия за повишаване на обществената осведоменост.

Комитетът призовава ЕС да поеме водеща роля, като дава пример и прилага нулева толерантност към корупцията и измамите, когато става въпрос за изразходване на парите на европейските данъкоплатци както в рамките на ЕС, така и извън него. Повече от половината европейци считат, че корупцията е нараснала през последните три години и в много държави членки има сериозни опасения от корупция в политиката, съдебната система и публичния сектор. Европейският съюз следва да насърчава правителствата да осъществят конкретни действия за борба с ко упцията и да подобряват международното сътрудничество за справяне с това транснационално явление.

При приемането на становището докладчикът на ЕИСК г-н Филип Хамро-Дроц заяви: „Корупцията е вредна не само за законната стопанска дейност и справедливата търговия, но корупцията, или поне възприятието за нея, изигра ключова роля при определяне на настоящите проблеми на нашето европейско общество, подкопавайки доверието в демократичните институции на национално и европейско равнище.“

Председателят на ЕИСК Анри Малос добави още, че „Корупцията не само нарушава гладкото функциониране на единния пазар на ЕС, като създава нелоялна конкуренция и дискриминация спрямо законния бизнес, но и разрушава вярата и доверието в институциите на всички равнища в Европа.“ Ето защо степента на конкурентоспособност на световните икономики се обуславя от способността на администрациите да обуздават корупцията.

 

В стано ището на ЕИСК се призовава за последователна и всеобхватна петгодишна стратегия за борба с корупцията и план за действие, които да бъдат приети от председателите на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет. Адекватни последващи действия по стратегията трябва да се осъществят чрез включването ѝ в Европейския семестър, наблюдението от страна на ЕС на спазването на принципите на правовата държава и обвързването на усилията за борба с корупцията с икономическата подкрепа за държавите членки и трети ст ани. ЕИСК посочва списък с конкретни действия и мерки за постигане на обрат в борбата с корупцията с цел те да се използват в стратегията.

 

Той призовава Европейската комисия да предостави адекватна защита на лицата, подаващи сигнали за нередности.

 

Освен това Комитетът призовава за незабавни действия от страна на държавите членки за приемането на Регламента на ЕС за създаване на Европейска прокуратура с конкретни правомощия и ресурси за предприемане на действия по отношение на корупцията.

 

Според становището, повече от половината от европейските дружества посочват, че корупцията е широко разпространена в областта на обществените поръчки, като особено уязвими в това отношение са градоустройството, нфраструктурата, строителството и здравните сектори. Комитетът предлага санкции с реални действащи механизми, като например изключване на физически лица и организации от търговете за обществени поръчки в рамките на ЕС в определени ситуации.

 

В глобалния преход към по-голяма прозрачност на финансовите потоци е необходима публична информация за действителните собственици на доверителни фондове и други корпорат ивни средства. Корпоративните отчетни механизми също следва да бъдат подобрени с изискването мултинационалните дружества да отчитат основни финансови данни в държавите, в които развиват дейност. Комитетът предлага също така да бъде въведена система за управление на борбата с корупцията за проекти, получаващи средства от ЕС.

 

Той призовава за въвеждане на национално равнище на ново престъпление за длъжностни лица, които мишлено са се възползвали от незаконно обогатяване. Европейската комисия следва също така да хармонизира наказателните санкции в европейския банков сектор, за да гарантират, че правилата в една държава членка не отслабват единството на общата система.

 

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ № 55/2015

17 септември 2015 г.

Алън Джоунс
Началник на пресслужбата на ЕИСК

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7793 |25.05.2015 Босия иска главата на Московски заради корупцията в ДАИ, стачкува пред НС . 16| 13074 |10.07.2013 Корупцията – дъжд и сълзи . 17| 6416 |02.01.2013 Ройтерс: Корупцията яде преднината на ГЕРБ . 14| 6368 |31.10.2012 И социалистите с комисия за борба с корупцията?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads