Реклама / Ads
2| 7411 |27.12.2018 ПОЛИТИКА

Експерт: Лошо политическо решение е заделяне на милиони за магистралата до Варна

.
Любомир Дацов
Сериозно предизвикателство пред държавните финанси догодина вижда финансистът и бивш ресорен зам.-министър Любомир Дацов. Той посочи, че има голяма вероятност от скок на дефицита на фона на липсата на реформи в ключови сектори и недоброто планиране и управление.
 

Като пример за лошо политическо решение той посочи заделянето на стотици милиони за довършването на магистралата до Варна: „Това, което направихме – да преместим парите в извънбюджетна сметка, не отговаря на никакви правила, български и международни”. Според него подобни действия без реален обект и търгове е „живо нарушение”, а подобна извънбюджетна сметка трябва да се открива само с решение на парламента.

 

Дацов отбеляза пред bTV и че не е ясен произходът на парите – в един случай се твърди, че идват от преизпълнение по приходната част, а в друг – че става дума за средства, заделени по-рано за неслучили се проекти. По думите му за „лошо планиране и лошо управление” говори и фактът, че за поредна година около 40% от капиталовите разходи не се изпълняват, при нормални граници от около 5%.

 

Според финансиста бюджетът за следващата година, за разлика от сегашния и последните няколко, може да се окаже с точно (а не твърде консервативно) планиран дефицит, защото забавянето на икономиката в глобален план идва много бързо. Така приходите може да се доста по-малко при широко тиражираното увеличаване на разходите – с 16%.

Любомир Дацов подчерта, че големите проблеми са в здравеопазването, образованието и управлението на средствата в сектори като вътрешните работи и са нужни не пари, а реформи: „Бюджетът е финансова сметка, той няма да реши тези проблеми”.

 

Според него като цяло „България и Европа се движат с много по-малки крачки, отколкото се движи останалият свят”, а най-притеснителното е, че средната класа намалява и у нас почти я няма: „Има 200-300 000 човека, което е крайно недостатъчно, защото това е движещата сила на икономиката на всяка държава”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6719 |21.12.2018 Експерт: ДПС получава много коледни бонуси . 4| 5826 |11.12.2018 Експерт: Ще има последици за държавите, подписали пакта за миграцията . 3| 5614 |14.09.2018 ”Галъп”: Според 63 % от българите образованието в училищата у нас върви към по-лошо . 8| 11222 |28.08.2018 Австрийски експерт: Ако ЕС се забави, Путин и Ердоган ще дестабилизират Балканите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads