Реклама / Ads
6| 6707 |09.09.2017 ПОЛИТИКА

Експерт потвърди: Русия иска да използва България като Троянски кон в ЕС

.
Проблемът с руското влияние в България се крие, от една страна, в това, че държавните институции остават относително слаби, което означава, че Москва има възможност да създава връзки и да прониква в страната. На второ място, самите българи имат голям афинитет към Русия в исторически, културен, езиков план.
 
Това каза старши анализаторът в Европейския съвет за външна политика Марк Галеоти пред телевизия "Блумбърг". Той е автор на доклада „Контролиран хаос: Как Русия управлява своята политическа война в Европа", според който България е най-податливата на руско влияние страна в ЕС.

„Де факто Русия иска да има в лицето на България своя троянски кон в Европейския съюз“, посочи експертът.

„Дори само ако се разхождате по улиците в София, ще ви направи впечатление на многото улици с имена на руски царски генерали, на многото руски бизнес. Много руснаци избират и България за почивка“, добави той.

Как в доклада си Галеоти е стигнал до извода за изключително голямата уязвимост на България на руско влияние? „На първо място, чрез разговори с хора в Москва. Разговарях с хора от руските служби. Всички те се оплакват от разширяването на НАТО на изток. Но когато става въпрос за България те виждат възможност. Възможност България да бъде троянски кон в както в Северноатлантическия алианс, така и в ЕС“, каза още Галеоти.

„Повечето българи са патриоти. Но трябва да разберем какво означава това понятие. За някои това значи да са против Русия и да гледат на Запад. За други това пък се изразява в изграждането на своеобразен среден път, мост между Европа и Русия. Именно те могат да бъдат податливи на руските усилия“, посочи той.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4081 |08.09.2017 Дамаск: Не сме използвали химическо оръжие . 0| 3972 |08.09.2017 Полк. Иванов: Използването на армията в полицейски операции е незаконно . 1| 4126 |08.09.2017 Арнаудова: Не са готови експертизите за убийството във Виноградец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads