Реклама / Ads
6| 9703 |23.11.2018 ПОЛИТИКА

Експертът В. Начев: Фанфарите около Турски поток са несериозни, ”Газпром” мълчи

.
Еуфорията около Турски поток е много голяма. Базира се само на публикация на вестник ”Комерсант”. Нямаме отговор от ”Газпром”, нито правителството има официална информация. Ние бием фанфарите, което е несериозно. Това каза пред bTV енергийният експерт Васко Начев.
 

Във вестник "Комерсант" никъде не пише за газоразпределителен център на Балканите. Без да изпълним условията, няма как да мине тръба през България. Русия иска всичко да се случва транзитно, а не да се продава газ на териториите, през които минават тръбите" допълни той.

 

„Всички разговори, които са водени, са на политическа основа. Политиците говорят каквото си искат, защото те никога не плащат”, подчерта той и попита, на този фон, какво ще прави България по отношение на загубите от спирането на стария транзитен газопровод.

 

Според  проф. Атанас Тасев, обаче, вчерашната статия е част от традиционните стъпки на руската енергийна дипломация. Той допълни, че стотиците милиони, които България е трябвало да получи за старата тръба, сега могат да бъдат инструмент за получаване на по-добри условия за транзит.

Двамата експерти се разминаха и по темата за „Белене”. Проф. Тасев подчерта, че проектът е минал стрес тестове и при завишените условия след инцидента с „Фукушима”. По думите му това означава, че нова екооценка може да бъде извършена в съкратени срокове.

 

Начев обаче е на мнение, че издаването на нови разрешителни от Брюксел ще забави проекта допълнително и вече шансът за намиране на стратегически инвеститор е минимален.

 

 От кота нула проектът за АЕЦ "Белене" отива в кота нула. Трябват ни поне още две години, за да отиде на пазара АЕЦ "Белене", коментира Начев.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 9288 |22.11.2018 Премиерът Борисов обвини за фалита на КТБ БСП, а не Орешарски . 10| 6827 |21.11.2018 Вучич: България, Македония, Черна гора, Хърватия са винаги против Сърбия . 4| 7062 |21.11.2018 Валери Найденов: Целта на някои от манипулантите на протеста е нова конфигурация на властта . 21| 25333 |21.11.2018 Б. Бонев: Да сме благодарни, че Симеонов номинира любовницата, а не домашния си любимец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads