Реклама / Ads
14| 12242 |19.12.2009 ПОЛИТИКА

Елизабет ІІ пътува с влак, наш’те - с Мерцедеси

.
Кралица Елизабет ІІ Източник: Europa.eu
Кралицата на Великобритания Елизабет ІІ замина в коледна ваканция с влак. Колкото и да се пулим и чудим – това е положението. От Лондон до Сандринхем тя и малобройната й свита от 8 човека пътували в първа класа на бързия влак First Capital Connect.
 
За данъкоплатците това означава по 45 английски лири билетчето. По време на пътуването Елизабет ІІ прочела коледните картички, които получила от Англия и цял свят.
На крайната спирка я очаквал автомобил Рейндж Ровър.
Кралицата има пълното право да използва Кралския влак, чиято експлоатация струва дневно 57 000 лири, но не го прави от дълго време. Защото смята, че не е морално по време на криза.

Колко простичко било всичко. Щом поданиците ти имат проблеми, трябва и ти да свиеш харчовете. Не не е популизъм. Възпитание, интелект и съпричастност е. Казва се личен пример.

Как стоят нещата у нас.

Първо, нито един българин няма понятие къде ще прекарат празниците височайшите особи президент, премиер, министри и депутати. Това е някаква супер секретна тайна. Личен живот, sorry, - отблъскват журналистическото любопитство съветници и пресшефове. Някои са по-лукави и пускат в оборот версията, че тайната е заради съображения за сигурност. Излиза, че талибаните биха пратили убийци по петите на нашите величия, а не по британските... Странно.

Второ, нито една държавна институция у нас не публикува в официалните си сайтове колко струва пътуването по празниците (пък и не само) на властници и политици. Пълно мълчание. А би могло да се съобщи: президентът Първанов ще замине на 22 декември на почивка в резиденция еди коя си със семейството и екип от 8 души от НСО. Ще пътуват с четири Мерцедеса/БМВ-та и това ще струва Х лева. По време на пътуването ще си чисти пушката, защото на 26 декември е канен на лов от ловната дружинка в село еди кое си. Това ще струва Х лева. Толкова ли е страшно?

Трето, никой данъкоплатец няма как да научи колко коли на НСО и на разни министерства, агенции и ведомства ще бъдат на път по празниците. Колко души охрана ще е ангажирана. Какви километри ще изминат тези екипи и колко ще ни струва това. А може да се съобщи простичко: Г-жа Цецка Цачева ще си ходи в Плевен с охрана от 4 души, с Мерцедеса, за 10 дни. Ще участва в кулинарно състезание за вити баници и баклави в циганската махала. Цялата тази работа ще струва Х лева. После ще прочетем, че Цецка Цачева била в Алпите със сина си на държавни разноски. Тя ще се сърди и ще отрича, че е брутална лъжа. Да си казала, драга. Скришните неща са горивото на измислиците, ако някой не е разбрал.

Управниците ни обичат да пискат, че подобна информация е дребнавост, битовизми и надничане в спалнята им. Ама не е. Щом в Англия не е, значи и тук не е. Ако сте искали да не се знае нищо за вас, да не сте влизали във властта. И без това никой не ви знаеше. Освен това не може за това дето ви се иска да се вдига шум до небето и да тичат камери по петите ви, а за други неща – тайна. Няма такъв филм. Премиерът Бойко Борисов по-голям ли е от Елизабет ІІ, та да крие къде ще празнува и колко ще ни струва на нас неговият избор? Може да бъде с кучетата си, с приятели да рита мач или да пие по ракия в Дианабат. Той решава, но защо да не знаем? Току виж ни се приискало да се организираме да спретнем един хубав шпалир по маршрута и да скандираме неговото име с благодарност задето с Цветан Цветанов заловиха „Наглите”, част от които после пуснаха... Възможно е и просълзени пенсионери да искат да му целунат ръка за коледна добавка от по 25 лева, която ще получат през януари... От народната любов ли го е страх?

Знаем, че на този етап никой няма да ни даде въпросната информация. Ние обаче сме длъжни да настояваме. На медиите това им е работата, а не само да пиарстват кой министър какви сърми умеел да прави, какви ски предпочита и на какви песни го учила баба му като малък. Като чете човек и се комплексира. Все гении във властта, а държавата в лайна... Как става тази работа, мааму стара! Права е „жълтата” преса: като няма информация, ще се пише каквото падне и каквото репортерското въображение роди. В смисъл, който трябва ще бъде ударен, а който е от нашите – похвален. „Жълтата” ли казах? Добавям: и „сериозната”. Всъщност каква е разликата?

Вестовой Димо
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 8022 |18.12.2009 На Атанасовден Я. Янев съди генерал за 100 бона . 3| 6837 |18.12.2009 Вестникарски хамелеони се обърнали на 180 градуса след изборите . 4| 6489 |18.12.2009 НДСВ си пази билбордовете, готви се за кметски избори . 15| 9450 |17.12.2009 БСП вари курбан от грехове за Трайчо Костов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads