Реклама / Ads
7| 11417 |18.05.2018 ПОЛИТИКА

В. Енчев: С ”ИЛИНДЕНСКА МАКЕДОНИЯ” Каракачанов пак предаде България!

.
Само пълен дилетант може да каже, че му е все едно дали Република Македония ще се преименува на Илинденска Македония или Северна Македония.
 
"Според мен Гърция и Македония са на една ръка разстояние от сделка за името. Важно е този изкуствен спор за името да приключи, защото това пречи на еврочленството на Скопие. За мен няма абсолютно никакво значение дали ще се казва Илинденска Македония, Северна Македония, Вардарска Македония. Ние нямаме проблем с името…“, каза вицето Каракачанов в Би Ти Ви.
    
Името „Северна Македония“ включва нашата Пиринска Македония. Защото терминът „Северна Македония“ обединява в едно Вардарска и Пиринска Македония. Тук географската лексика съдържа териториални претенции.
    
Но ако географската лексика е обезпокоителна за нас и окуражителна за македонизма, историческата символика може да закопае българските интереси. Ако Атина и Скопие се споразумеят за името „Илинденска Македония“, това ще е елински жест към македонизма и данайски дар за българите.
    
В България Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По-важното е, че на този ден се чества Илинденско-Преображенското въстание, което е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи. Държава с името „Илинденска Македония“ автоматично става правоприемник на тази страница в българската история. Такава държава с основание ще приватизира не само Илинденско-Преображенското въстание и неговите водачи, но и борбата за национално освобождение на македонските българи в края на 19 и началото на 20 век.
    
Ако за военен министър няма значение името „Вардарска Македония“, за лидер на ВМРО подобно име има съдбоносно значение. Щом ръководителят на ВМРО предава идеите на организацията, може ли той да е неин водач?
    
Красимир Каракачанов прави безценен подарък на македонизма, какъвто подарък направи отечественофронтовска България, когато даде костите на Гоце Делчев на македонистите в Скопие. Същите македонисти, които след 1944-а избиха хиляди българи, сърбизираха българския език в Македония и обезбългариха тази свещена българска земя.

Велизар Енчев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8486 |26.04.2018 Велизар Енчев: Македонистите в Скопие си показаха зъбите . 11| 23547 |24.02.2018 Велизар Енчев: Някога Цветелина, днес Гинка! Горката Теменужка! Изгоря като бушон. . 3| 6668 |08.02.2018 Велизар Енчев: България предаде Западните покрайнини . 8| 10169 |22.12.2017 В. Енчев: Доган знае кога и на кого ръка да подаде и кинжал да забоде!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads