Реклама / Ads
2| 5631 |04.05.2019 ПОЛИТИКА

Ердоган ни подсеща: Европа живее в мир благодарение на Турция, приютила 4 млн. бежанци

.
Реджеп Ердоган
Европа няма да се радва на същото ниво на сигурност и мир, както сега, ако не беше желанието на Турция да спира тълпите от бежанци, които напират към границите й. Това заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от „Рашъ тудей“.
 

„Ако европейските държави живеят в мир днес, това е благодарение на Турция, която приюти 4 милиона бежанци“, категоричен е Ердоган, цитиран от БГНЕС.

През 2015 година ЕС се съгласи да плати на Турция 3 милиарда евро, а Анкара пое ангажимент да осигури подслон на бежанците и да спре похода им към вътрешността на Европа. Година по-късно беше подписано официално споразумение между Анкара и Брюксел, по силата на което всеки мигрант, влязъл незаконно на европейска територия, ще бъде връщан обратно на турска земя.

 

В замяна ЕС обеща да ускори процеса по приема на Турция в Блока. Като част от сделката Анкара поиска допълнително 3 милиарда евро финансова помощ, която да й помогне да се справи с хуманитарната криза.





Двете страни в сделката обаче продължават да спорят по въпроса какъв точно е броят на бежанците в Турция и от колко точно средтсва се нуждае Анкара, за да се погрижи за нуждите им. Миналата година ЕС обяви, че в Турция има около 2 милиона мигранти, докато правителството на Ердоган настоява, че броят им е два пъти повече – около 4 милиона души.

 

Въпреки най-добрите усилия на Турция за справяне с бежанската вълна Европа беше разтърсена от серия мащабни терористични атаки през последните години, като някои от тях бяха извършени от екстремисти, влезли на територията на евроблока като бежанци.

 

Макар Анкара и Брюксел да имат сериозни разногласия по въпроси, касаещи безвизовото пътуване и свободата на словото, някои европейски държави отдадоха дължимото и благодариха на Турция за ролята й при спирането на вълната от бежанци, търсещи убежище в евроблока.

„Европейската сигурност днес започва в Турция“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто по време на съвместна пресконференция с турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6319 |01.04.2019 Мартин Табаков за Фрог: Ердоган загуби градската класа . 7| 7059 |07.03.2019 Европарламентът потвърди подкрепата си за Лаура Кьовеши . 7| 5795 |05.03.2019 Радан Кънев: Макрон е с най-пълнокръвната визия за бъдещето на Европа . 4| 4598 |23.02.2019 Станишев в Мадрид: Манифестът на ПЕС е план за бъдещето на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads