Реклама / Ads
11| 5714 |12.06.2015 ПОЛИТИКА

Ерменков: Борисов брутално се меси в КЕВР

.
Таско Ерменков
„Свидетели сме как връщането на ГЕРБ и на дясната коалиция на власт се отразява пагубно на цените на електроенергията”.
 
Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков в декларация от парламентарната трибуна. Според него са налице всички предпоставки отново да се направи опит за прехвърляне на тежестта на решенията в енергетиката върху гърба на обикновения човек.

„Свидетели сме и на продължаване на политиката за намеса на изпълнителната власт, в лицето на министър-председателя, в работата на КЕВР”, допълни той. Ерменков посочи и заглавия от медиите: Стандарт‎ - „Бойко праща емисари за цената на тока”, www.mediapool.bg – „Борисов към независимата КЕВР: Отложете цените на тока”, Монитор‎ - „БОЙКО БОРИСОВ: Месец отсрочка за новите цени на тока”, kanal3 – „Борисов смъмри Теменужка Петкова за цените на тока”.

„Та нали целта парламентът да избира комисарите в енергийния и водния регулатор беше да се гарантира неговата независимост, да няма изкушения от страна на правителството за намеса”, коментира народният представител. По неговите думи председателят на партията мандатоносител, който е пословичен с това, че е единствено последователен в своята непоследователност, не е могъл да устои на изкушението отново еднолично да се разпорежда със съдбата на хората и предложил решения на КЕВР, което е в категорично противоречие със статута й.

„Нещо повече, премиерът си позволи да определя и дневния ред за работа на парламента и комисиите му, а така също и да дефинира техните правомощия”, допълни Ерменков. Той заяви, че е трудно да си представи по-брутална намеса в работата на независим регулаторен орган от страна на изпълнителната власт и опит за диктат над парламента.

Ерменков обясни, че парламентарната група също има своите резерви към решението на КЕВР относно небалансирания подход по отношение на държавните и частни предприятия. „Безпокойство буди фактът, че в условия на дефицит се намалява цената, по която НЕК ще продава електроенергията на крайните снабдители, като едновременно с това се повишава цената на електроенергия за бита, като най-пострадал ще бъде североизточния район на България. Ние не разбираме, с какво хората във Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище са виновни, за да бъдат наказвани с по-висока цена на електроенергията”, подчерта той и предположи, че това е отмъщението на управляващите за събитията от февруари 2013 година, започнали именно от Варна.

Депутатът е разтревожен и от факта, че се намалява цената на електроенергията, продавана от АЕЦ "Козлодуй", като тя е по-ниска от себестойността си. „Вместо да се дисциплинират ЕРП-тата за намаляване на технологичните си разходи, в това число и чрез намаляване на кражбите на електроенергия, КЕВР предлага тези кражби да бъдат дотирани с по-ниска от пазарната цена и допуска размерът им да бъде увеличен. И всичко това на гърба на потребителите”, каза още той.

Народният представител заяви, че БСП има притеснения, съмнения и безпокойства по повод новия модел на ценообразуване. „Но ние се придържаме и съветваме всички народни представители и институции в държавата да се придържат към законите на България. Независимостта на регулаторните органи трябва да бъде гарантирана, а политическата отговорност за техните действия да се носи от онези политически формации, които са излъчили представителите си в тях”, категоричен е той.

Депутатът припомни, че коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма излъчен член на КЕВР в частта енергетика. „Така че цялата политическа отговорност за последиците от решенията на комисията би следвало да носят партиите от четворната управляваща коалиция. А тези последици могат да бъдат пагубни за обикновените хора, пагубни за икономиката на страната като цяло”, обясни той.

Ето и пълния текст на декларацията:

Уважаема г-жо председател,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Свидетели сме как връщането на ГЕРБ и на дясната коалиция на власт се отразява пагубно на цените на електроенергията. Всъщност става дума за продължаване отново на онази политика в енергетиката, водеща до непосилни цени, както за обикновените хора, така и за бизнеса, политика с която под натиска на обществото се бяхме разделили в началото на 2013 година. Налице са всички предпоставки отново да се направи опит за прехвърляне на тежестта на решенията на проблемите в енергетиката върху гърба на обикновения човек.
Нещо повече, свидетели сме и на продължаване на политиката за намеса на изпълнителната власт в лицето на министър-председателя в работата на КЕВР. Ето някои от заглавията в медиите за илюстрация:
Стандарт‎ -Бойко праща емисари за цената на тока
Монитор‎ -БОЙКО БОРИСОВ: Месец отсрочка за новите цени на тока
Инвестор.БГ-Борисов: Предложението за цената на тока за бизнеса не е добро
СЕГА - Премиерът Борисов праща парламентьори в КЕВР за цената на тока
Dnes - Борисов иска поскъпването на тока да се отложи
www.mediapool.bg › - Борисов към независимата КЕВР: Отложете цените на тока
kanal3 -Борисов смъмри Теменужка Петкова за цените на тока
dariknews. -Борисов предлага месец отсрочка за цените на тока ...
Та нали целта парламентът да избира комисарите в енергийния и водния регулатор беше да се гарантира неговата независимост, да няма изкушения от страна на правителството за намеса.
Уви, председателят на партията мандатоносител, които е пословичен с това, че е единствено последователен в своята непоследователност, не можа да устои на изкушението отново еднолично да се разпорежда със съдбата на хората. Той, който е и Министър председател на държавата, започна, както се вижда от посочените по-горе заглавия да прави внушения и предлага решения на КЕВР, което е в категорично противоречие със статута й.
Нещо повече, премиерът си позволи да определя и дневния ред за работа на парламента и комисиите му, а така също и да дефинира техните правомощия. Припомняйки, че КЕВР е излъчена от парламента и кабинетът не можел да се меси в работата й, той, забележете, заяви, чеедна парламентарна комисия обаче имала такива права и трябвало да им каже как са правили ценообразуването. Трудно бихме си представили по-брутална намеса в работата на независим регулаторен орган от страна на изпълнителната власт и опит за диктат над парламента. И ако тази намеса беше в защита на обикновения човек, тя би имала някакво, ако не оправдание, то поне разбиране. Уви, както винаги, председателят на партия ГЕРБ се изявява като защитник на най-едрия капитал, призовава за ревизия на цената на електроенергията в ущърб на обикновения българин.
Парламентарната група на коалиции „БСП-лява България“ също има своите резерви към решението на КЕВР относно небалансирания подход по отношение на държавните и частни предприятия. Безпокойство буди фактът, че в условия на дефицит се намалява цената, по която Националната енергийна компания ще продава електроенергията на крайните снабдители, като едновременно с това се повишава цената на електроенергия за бита, като най-пострадал ще бъде североизточния район на България. Ние не разбираме, с какво хората във Варна, Добрич, Разград, Русе,Силистра, Търговище са виновни, за да бъдат наказвани с по-висока цена на електроенергията. Може би това е отмъщението на управляващите за събитията от февруари 2013 година, започнали именно от Варна? Ние също така не може да не се тревожим от факта, че се намалява цената на електроенергията, продавана отАЕЦ "Козлодуй" и тя е доведена да бъде по ниска от себестойността си. Учудване буди и фактът, че централата е задължена да продава електроенергия за покриване на технологичните загуби на електроразпределителните предприятия на цена 30 лв за един мегаватчас при себестойност над 50 лв, още повече че в тези загуби се калкулират и всички кражби на електроенергия, предотвратяването на които е пряка отговорност на електроразпределителните дружества. Тук трябва да отбележим с огромно огорчение, че КЕВР е завишил тези разходи с над 30% в сравнение с предишния ценови период. Вместо да се дисциплинират ЕРП-тата за намаляване на технологичните си разходи, в това число и чрез намаляване на кражбите на електроенергия, КЕВР предлага тези кражби да бъдат дотирани с по-ниска от пазарната цена и допуска размера им да бъде увеличен и всичко това на гърба на потребителите. За първи път в историята на електроенергетиката на страната в микса не е включена ТЕЦ Марица Изток 2, нещо което буди основателни опасения и предизвиква оправдани протести от страна на миньорите от мини Марица Изток. Тревожно е, че не се обръща специално внимание и не се насочват усилията на всички институции за ликвидиране на основните причини за натрупването на дефицита в НЕК, а те, както публично е известно, са дългосрочните договори за изкупуване на преференциални цени на произведената от възобновяеми източници електроенергия, а така също и убийствените за енергетиката ни договори с така наречените американски централи, които в разрез с каквато и да е било пазарна логика печелят повече, ако не работят. Всъщност продължава политиката за образуване на такава цена, която да ощетява държавните енергийни предприятия, да взема от тях, за да го даде на частните такива.
Ние наистина имаме притеснения, съмнения и безпокойства по повод новия модел на ценообразуване, но ние се придържаме и съветваме всички народни представители и институции в държавата да се придържат към законите на България. Независимостта на регулаторните органи трябва да бъде гарантирана, а политическата отговорност за техните действия да се носи от онези политически формации, които са излъчили представителите си в тях. В тази връзка нека напомним, че коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма излъчен член на КЕВР в частта енергетика. Така че цялата политическа отговорност за последиците от решенията на комисията би следвало да носят партиите от четворната управляваща коалиция. А тези последици могат да бъдат пагубни за обикновените хора, пагубни за икономиката на страната като цяло. Неминуемо ще се увеличи броят на енергийно бедните, което наред със замразяването и отнемането на онези социални придобивки за младите хора, майките, работещите бедни, пенсионерите ще доведе до по нататъшното обедняване на населението на страната. Всъщност цитираните изявления на министър- председателя са и нескопосан опит за измиване на ръцете от политическата отговорност за това. Както винаги е при него – виновен е някой друг, а той - „Ни лук ял, ни лук мирисал“.
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Не се съмнявайте нито за миг, че ние и като опозиция ще продължим да защитаваме интересите на трудещите се и ще предприемаме всички законосъобразни действия за осигуряване на достоен живот на хората в България, като се противопоставяме на всички опити за допълнителното разбиване на предприятията от държавния сектор на икономиката и енергетиката в това число. Ще продължим усилията си за размразяване на всички социални помощи и добавки. Бъдете сигурни, че ще държим сметка и ще търсим политическата отговорност за всяко действие, което е в ущърб на интереси на народа, в ущърб на българската държава и държавност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 7459 |09.06.2015 Кънев към Борисов: "Благодарим" за правителство с ДПС . 6| 5256 |03.06.2015 Борисов разпоредил проверки за масовите регистрации . 7| 4850 |03.06.2015 Манолова към Борисов: Прекратете предизборните безобразия . 43| 6278 |23.05.2015 Папата прие Борисов и бг делегацията, говорили си за бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads