Реклама / Ads
18| 13919 |23.04.2011 ПОЛИТИКА

Евреите в Холандия – преследвани и хулени

.
Омразата срещу евреите в Холандия добива обезпокоителни размери: след победата над Аякс Амстердам играчът от АДО Хага Лекс Имерс подстрека феновете си към антисемитизъм. Причината - Аякс Амстердам има еврейска традиция.
 

Победата над заклетия противник Аякс Амстердам празнуваха стотици футболни хулигани, привърженици на АДО Хага. Те подвикваха: "На лов за евреи, на лов за евреи!" На видео, заснето на мобилен телефон и предоставено сега на холандската прокуратура, се вижда млад мъж с къса руса коса, който подстрекава феновете. Това е Лекс Имерс, звездата на АДО Хага, пише Дойче веле.

"По-рано дружах с един евреин и често бях на гости у тях. Но във футболния съюз и в отбора това вече не се се харесваше. Затова сега обирам пешкира", казва Имерс. Заради постъпката си той сега няма право да участва в пет мача и трябва да плати глоба. Само че това не го е вразумило особено: "Разбирам защо ми наложиха глобата, но се надявам, че е и хората разбират, че не съм имал предвид точно това. "Евреи", така викаме на Аякс ."

Евреите - преследвани и хулени

Скандалът с футболните хулигани, в който е участвал впрочем и друг футболист, както и треньорът на отбора, не е единичен случай, а само парченце от мозайката в грозната картина на днешна Холандия. Все по-често холандски евреи стават жертва на побоища, обиди и насилие, казва Бенсион Еверс, син на амстердамски равин.

"Долен евреин, мръсен евреин, преследвайте евреите - целият този речник от ругателства го чуваме на улицата. Има и физически заплахи, а и побоища", казва Еверс и допълва, че много евреи с шапки, дълги бради и фракове дори се страхуват да ползват метрото в Амстердам или пък да отиват сами до пазара.

"Всъщност през цялото време сме заети с мисълта как да скрием религиозната си принадлежност. Много мои приятели вече не носят кипи, а кепета."

Страхът на евреите от преследване отдавна е внесъл несигурност в цялата страна и е предизвикал бурни публични дискусии. Поводът е не на последно място съчинение на бившия еврокомисар Фриц Болкещайн. В един вестник либерално-консервативният политик препоръча на "осъзнатите евреи" да се изселят заедно със семействата си в Израел или пък в САЩ. "Те трябва да са наясно, че в Холандия нямат бъдеще", пише Болкещайн.

Професор Паул Сарс, декан на факултета по хуманитаристика в университета Нимеген е шокиран: "Това е нечувано. Истинската толерантност означава да се съобразяваш с другите. Това, което казва Болкещайн, ме възмути."

Вилдерс защитава евреите

Евреите в Нидерландия изненадващо бяха защитени от десния популист Геерт Вилдерс. Той заяви в Туитър, че не евреите трябвало да емигрират, а мароканците и по принцип мюсюлманите, които носели вина за омразата към евреите.

За разлика от Германия, десният популизъм и радикализъм в Холандия не са свързани непременно с антисемитизъм. Вилдерс, който известно време дори е живял в кибуц, например е на страната на Израел, обяснява Паул Сарс и разяснява срещу кого е насочена омразата на политика:

"Срещу исляма, срещу това, което той нарича заплаха за Израел. С други думи, той се обявява за Израел и срещу всичко друго. А според Вилдерс "всичко друго" означава всичко, което е чуждо на холандците." (ДВ)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7173 |21.04.2011 А. Гълъбов: Българите предпочитат фалшива патица за президент . 34| 6230 |20.04.2011 Я. Стоилов като Бенковски: Кои са по-достойни от нас? . 35| 7502 |20.04.2011 Бареков призна на Софиянски, че го "кефел" . 56| 10040 |19.04.2011 Къде изчезнаха флашките?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads