Реклама / Ads
2| 5290 |04.05.2018 ПОЛИТИКА

Евродоклад: България е изоставила социалните домове

.
Обитателите на социални домове на практика са изоставени от българската държава, която не им осигурява възможността за общуване, комфорта и грижата, които са им нужни, а също така ги лишава от достоен живот. Това е заключението на Европейския комитет против изтезанията към Съвета на Европа, направено в специален международен доклад, цитиран от бтв.
 

Експертите посочват, че са получили информация, че пациенти от Психиатричната болница в Раднево са били пребивани от служители на лечебното заведение. Установено на място е, че последните се разхождат с палки.

 

„Невъзможността да бъдат наети нови санитари в Психиатричната болница в Раднево е довела до неприемливата практика да бъдат наемани за целта пациенти от мъжкото отделение за наркомани, които са помагали на другите служители и при контрола и удържането на други пациенти”, посочват авторите на доклада.

 

В Раднево и Севлиево делегацията на комитета е видяла и „разнебитени” болнични отделения, от които някои пациенти нямало възможност да излизат с дни наред.

 

Посетени са били и домовете за хора с умствена изостаналост в Батошево, Качулка и Твърдица, както и обекти за хора с психиатрични заболявания в Твърдица и Радовец. И за петте места е имало информация за насилие над настанените лица, като в Твърдица и Радовец е установено и че санитарите носят палки.

 

В тази връзка и от комитета посочват, че сливенската районна прокуратура е започнала досъдебно производство за причините за смъртта на 30-годишен мъж в дома в Твърдица.

 

Авторите на доклада отбелязват, че всички посетени обекти са били ремонтирани в една или друга степен, но „голямата част от базата остава мърлява, бедна и лишена от лично пространство особено за хората с по-тежки увреждания”.

 

В Радовец точно за тези хора са били предвидени само две спални помещения, в едното от които условията са следните: „Обитателите са открити лежащи на леглата си, покрити от мухи, подът е наводнен от урина и покрит с изпражнения”. Твърди се, че властите са направили нови помещения, които покриват санитарните изисквания.

В Качулка и отново в Радовец са открити и изолатори, които противоречат на българското законодателство.

 

На всички места е констатирано, че персоналът е недостатъчен, а понякога бройката е „окайващо ниска”.

 

В доклада се отбелязва, че в обектите за лишаване от свобода условията постепенно се подобряват, но все още материалната база е на лошо равнище (напр. с дървеници даже в прясно отремонтирани килии и отговор на властите, че решение може да се очаква чак през лятото на 2018 г.), а корупцията остава голям проблем, също както и насилието между затворници – особено в следствения арест на „Г.М.Димитров” и в затворите в София и Варна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7528 |30.04.2018 Курумбашев: България да е истински европредседател, а не да се прави на частен брокер . 11| 8230 |11.04.2018 US доклад: Демокрацията в България се влошава! . 7| 6241 |10.04.2018 Десните се обединяват в ”Демократична България” . 10| 12173 |09.04.2018 ”Ди Велт”: Мафията се завръща в България и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads