Реклама / Ads
21| 19465 |04.09.2017 ПОЛИТИКА

Евродоклад ни разнищи: България е лидер сред държавите с анти-западна насоченост в ЕС

.
Проучване и доклад на Европейския съвет за външна политика разкри 30-те най-яростни анти-западни партии в ЕС. Сред тях са пет български партии, а списъкът се оглавява от ”Атака”.
 
Проучването изследва всички 252 партии представени в 28-те национални парламента и в Европейския парламент, събирайки достатъчно данни, за да оцени 181 партии в 22 страни. То оценява тези партии посредством тяхната подкрепа за – или в опозиция на – западния либерален модел, дефиниран като подкрепа за либерализма, секуларизма, ЕС, европейската архитектура за сигурност, свободната търговия, глобализацията и трансатлантическите взаимоотношения.

Групата на твърдо анти-западните партии е от 30 партии. Начело или №1 е българската "Атака", коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението на страната. "Всички партии в тази група подкрепят поддържането на близки отношения между тяхната страна и Русия, противопоставят се на санкциите срещу Русия или имат партийни връзки с руския режим. Те искат да разрушат европейската система за сигурност, основаваща се върху партньорството между НАТО и ЕС, в полза на система, която би била в синхрон с руските интереси", пише още в доклада.

Освен "Атака" в тази група са БСП, АБВ, "Патриотичен флонт" и "Презареди България". Най-шокиращо е общото заключение, че в пет държави- Австрия, България, Гърция, Унгария и Словакия, общата партийна система клони към анти-западни позиции. Това на практика означава, че нямаме никакъв шанс да се придвижим към Шенген и еврозоната, въпреки оптимизма на управляващите. Но едва ли Германия и Франция ще допуснат държава като нашата да стане част от Клуба на богатите.

"При анти-западните идеологически нагласи се наблюдава тясна корелация с противопоставянето на важни елементи на политиката на Русия в Европа, като санкциите например. Отмяната на санкциите и създаването на по-тесни връзки с Русия са популярни в Гърция, Унгария, Австрия, Словакия, България, Франция, Чешката република, Италия и Португалия. От друга страна, Полша, Естония, Обединеното кралство, Румъния, Дания, Швеция и Германия са скептични по отношение на възможността за постигане на по-добри отношения
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3857 |04.09.2017 ЧЕЗ се включва за втора година в инициативата „Кариера в България. Защо не?” . 0| 4765 |02.09.2017 Утре в Западна България обилни валежи и гръмотевични бури . 9| 10708 |01.09.2017 БОЕЦ: Пеевски да е ”Лице на България”, тя и без това е негова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads