Реклама / Ads
2| 7812 |22.11.2013 ПОЛИТИКА

Европа на 2 скорости вече съществува, но не бива да има 2 Европи

.
Същността на ЕС е парафраза на Сароян - това е нещо като нищо друго на света. Допълнението е, че това нещо трябва да продължи да съществува в името на целия свят.
 

Сблъсъкът между темите за отговорно управление в Европа и национален популизъм станаха основният акцент в дискусията на конференцията “Европа - v 2.0 – федерално презареждане!”, която се състоя днес в Информационното бюро на Европейския парламент в България. Тя беше организирана от Съюза на европейските федералисти-България и Фондация „Конрад Аденауер”-България.

Само седмица по-рано приключи и Конгресът на европейските федералисти в Берлин, късето беше констатирано, че Европа преминава през период на сътресения и несигурност, а ЕС от своя страна е в голяма беда заради дългата финансова криза и икономическа стагнация. Изходът - Федерална Европа със силни демократични институции. Процесът на изграждане на истински Европейски федерален съюз е дълъг, но същевременно трябва да започне веднага, смятат федералистите и призовават това да стане и централна тема за дебат по време на кампаниите за избори за ЕП през 2014 г.

Съюзът на европейските федералисти, за чийто заместник-председател беше преизбран евродепутатът Андрей Ковачев вярва, че ЕС ще оцелее само чрез заздравяване на европейската демокрация и пълно гражданско участие във всяка стъпка от конституционния процес.

На дебата днес отново беше подчертано, че в рамките на ЕС се забелязват особено тревожни тенденции. Един от тях е демографският и той е свързан с факта, че Европа няма воля да създава живот. Друг сериозен проблем е иновационният - Европа още не е мотор за иновации. Към това се прибавят бюрократичните проблеми, интровертността на съюза (прекомерното занимание със себе си е нездравословно), хетерогенността (твърде различни 28 държави), трудно приложимото законодателство и пр. Подчерта се обаче и идеята, че ЕС е експеримент, но е особено важно той да се окаже успешен.

В този смисъл се артикулира идеята, че Европа е силна, когато има визия и цел, че ЕС е вървял най-бързо напред, когато е бил движен от разширяването, от идеята за икономически съюз и др. Затова се изрази съмнението, че Европа 20-20 едва ли може да зареди гражданите с достатъчно енергия.

Участниците в дебата посочиха, че Европа на две скорости вече съществува. Та дори и на повече от две. Но и че не бива да има две Европи, че проектът трябва да намери нова енергия и политически кураж не само заради себе си, но заради целия свят. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 137| 8825 |16.11.2013 Борисов: Няма да наричам Орешарски повече премиер . 33| 6343 |10.11.2013 "България няма да бъде "троянски кон" на Москва в Европа" . 388| 13358 |03.08.2013 Антон Кутев: ГЕРБ няма да дойдат на власт повече . 26| 11877 |26.07.2013 Протести и медийни близалки - малоумие надвечер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads