Реклама / Ads
14| 8033 |22.05.2014 ПОЛИТИКА

В Европа почти чували ботушите на фашизирани тълпи

.
картини от миналото витаят в Европа
“Почти чувам ботушите на маршируващите фашизирани тълпи от 30-те години на миналия век. Ситуацията в Швеция е много обезпокояваща”, разказва 51-годишният Кристер Хавунг, докато подрежда кроасани в кафенето си в град Малмьо.
 

На стената отсреща е издраскан надпис “Бийте се за Малмьо”, а срещу него “Бийте се за Шоуан” - иранец, наръган от неонацисти близо до кафенето, разказва 24 часа.

Доскоро Швеция бе известна като една от най-толерантните страни, отворена за бежанци и имигранти. Расисткото насилие обаче е все по-често явление. Надигат се настроения срещу имигрантите, а крайнодясната партия Шведски демократи вече е третата по големина с 20 места в парламента.

 

С наближаването на изборите за Европейски парламент в края на седмицата подобна картина се наблюдава в много страни от ЕС. Социологическите сондажи показват, че крайнодесните партии ще имат най-добрите резултати от Втората световна война.

След години на криза и затягане на коланите несигурността в европейските страни се използва много успешно от надигащите се евроскептични партии на територията на целия ЕС. Въпреки че около 70% от местата в новия Европарламент вероятно ще бъдат разпределени между четирите основни фракции - дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), лявоцентристката Партия на европейските социалисти (ПЕС), Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) и Зелените, протестните партии могат да спечелят ключов процент. Сондажи от последните дни показват, че евроскептичните партии могат да вземат 25-30% от местата в 751-членния парламент, сочи АП. Ако успеят да сформират група, те могат да станат третата сила в следващия парламент.

 

Проф. Саймън Хикс от VoteWatch Europe - организация, която анализира моделите на гласуване, предвижда, че само евроскептиците ще спечелят грубо 120 места в следващия парламент, а крайната десница може да събере около 15. В първата група са кандидатите на френския Национален фронт, водени от Марин льо Пен, и на холандската Партия на свободата на Геерт Вилдерс. Британската Партия на независимостта на Найджъл Фарадж, която и в момента доминира евроскептичната група в ЕП, и левите радикали, също ще вкарат още депутати.

Някои от победителите на предстоящия евровот със сигурност ще бъдат от най-крайната десница в Европа - партии с открита профашистка ориентация. В Гърция “Златна зора”, която нарича Хитлер “велика личност”, се очаква да вкара 2-ма депутати в Европарламента. В Унгария ултранационалистическата “Йобик” се очаква да е втора и да вземе 4 места.

 

Като се има предвид, че в Европарламента има 751 депутати, присъствието на крайната десница все пак ще е по-скоро символично. Много политолози обаче предупреждават, че истинската заплаха на тези избори не идва от крайното дясно, а от една доста по-омекотена сила, наричана “новото крайнодясно”. Точно към тази група принадлежи партията Шведски демократи, а лидер е френският Национален фронт на Марин льо Пен, която се очаква да вземе 18 места в Европарламента - 6 пъти повече от сегашните ѝ представители там.

 

Характерно за партиите от новото дясно е, че макар да остават крайнодесни в сърцевината си, те направиха много усилия, за да “хигиенизират” своите послания, коментира британският в. “Дейли телеграф”. Скинарите и униформените ботуши изчезнаха от редиците им. Политиците им, издокарани в костюми и вратовръзки, изглеждат съвсем нормално. Тези партии твърдят, че са оставили в миналото расизма и антисемитизма и се концентрират върху имиграцията, “ислямизацията на Европа”, разочарованието от ЕС и противопоставянето на политическия елит. Покрай цялото недоверие, натрупано към утвърдените партии, хората се вслушват в новото политическо явление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 9887 |03.05.2014 Радан Кънев: Европа ще изостави България . 69| 9229 |19.04.2014 Николай Бареков: Старите политици имат провинциално мислене спрямо Европа . 3| 8366 |26.03.2014 Европейската народна партия с най-много места в Европарламента . 49| 11763 |06.02.2014 Политологът Ст. Делийски пред Фрог: Бъдещето на Станишев е в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads