Реклама / Ads
31| 10688 |17.08.2010 ПОЛИТИКА

"Le Figaro": Македонските славяни са българи

.
Божидар Димитров
Френският вестник "Le Figaro" определи македонските славяни като българи, позовавайки се на научни източници.
 

Не се учудвам, че статията във френския в. „Фигаро” определя славянското население в Македония като българско, това каза Божидар Димитров, министър без портфейл, съобщи actualno.com.

„Френските журналисти имат такъв странен обичай – да се допитват по специалисти, когато пишат по исторически въпроси. Френската историческа наука е една от най-добрите в света. В Париж работи от десетилетия Институт за византийски изследвания, в който никога държавата, по времето на царете Самуил, Гаврил Радомир и Иван Владислав, не е наречена другояче, освен българска държава, а съответните царе – български царе. Френски консули е имало в цяла Македония чак до Първата световна война и те също точно и правилно са информирали както научните институти, така и държавните органи – какво е населението на Македония."

По думите му - що се отнася до езика, определен като диалект на българския, вероятно френският журналист е почерпил информация от Френската енциклопедия на езиците, издадена преди пет години, предава Фокус. „Точно така е определен там македонският език и това предизвика голяма врява в Скопие преди няколко години. Те настояваха Франция да отмени тази постановка и да издаде наново енциклопедия, на което французите отговориха нещо, което не ми се ще да цитирам (вече се научих да си меря думите)”, каза Божидар Димитров.

Според него - малка грешка или по-скоро объркване са допуснали само по въпроса за българското малцинство в Турция, което е наречено помаци, т.е. българи – мюсюлмани. „Според французите, и това им е грешката, те са бегълци след преименуването през 1989 година, и са избягали в Турция по време на т.нар. голяма екскурзия. В Турция действително живеят около 350 000 българи мюсюлмани, но това е в резултат на предишни изселвания: от 1951 година, от 1968 година – 1979 година. Тогавашните изселници действително губеха българското си гражданство. А бегълците от „голямата екскурзия” не губеха българското си гражданство, тъй като от юридическа гледна точка тя действително беше оформена като екскурзия. Те запазиха българското си гражданство и дори гласуват на избори чрез т.нар. екскурзии”, коментира той.

Припомняме, че преди дни във френския вестник "Фигаро" се появи статия, в която България, Румъния и Унгария бяха критикувани заради даването на гражданство. "Фигаро" илюстрира и коя държава на кого дава гражданство. Така например територията на Македония е посочена като изцяло български приоритет. Освен това се отбелязва, че България дава паспорти и в Турция, Украйна, Молдова, Албания и Гърция и твърди, че прави това там, където живеят българи. Посочва се, че за някои историци Македония е част от българската нация, а македонският език - български диалект.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6554 |09.08.2010 Българите - бедни, но с ново самочувствие . 32| 6252 |27.07.2010 НДСВ: ГЕРБ изгубиха 1 година на българите . 29| 7958 |21.07.2010 „Колелото” или защо България няма да стане американски щат . 9| 6789 |16.07.2010 За излишните в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads