Реклама / Ads
73| 21592 |14.06.2011 ПОЛИТИКА

Френска банка налива на Кунева над € 200 хил. на месец

.
Кандидатурата на Първанов е най-богатият кандидат за креслото на „Дондуков”2 през последните 20 г.
 
Бившата еврокомисарка Меглана Кунева се очертава като най-богатия кандидат-президент в 20-годишната история на прехода, освен ако в битката за „Дондуков” 2 не се намеси и Трактора - Алексей Петров. За него се счита, че разполага с милиони и неофициално е един от най-богатите българи, без ясен произход на авоарите си.

Снахата на митичния по времето на соца съратник на Тодор Живков - Иван Пръмов, получава над 200 000 евро месечно възнаграждение от френската банка „Париба”. За този факт е категоричен бившият независим депутат Минчо Христов. Петата по големина банка в света назначи Кунева за член на борда на директорите през 2010 г. при доста съмнителни обстоятелства. Преди да се замеси в банкерския бизнес, със съдействието на Кунева пък бяха закрити трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, които произвеждаха енергия под 2 стотинки за кв./ч.

Според Христов цялото поведение на настоящата кандидатка за креслото в „Дондуков” 2 е престъпно, тъй като според него едничката цел на жълтата дама е била да осигури пазар за румънската централа „Черна вода”. В същото време се оказва, че АЕЦ-ът в южната ни съседка е финансиран вероятно неслучайно от банка „Париба”, където освен Кунева работи и съпартиецът Милко Ковачев – министър на икономиката в правителството на царя, който също има пряко отношение към спирането на двата ни енергоблока. Той, за разлика от бившата ни комисарка в ЕС, бил безгласна буква и дребна фигура.
„Много странно е, че закриваш „Козлодуй“ и осигуряваш печалбите на румънската централа, която да си продава тока на Балканите, с което пък осигуряваш печалбите на „Париба”, и след като свършва мандатът ти като еврокомисар, те назначават като висш член”, коментира пред „Торнадо” Христов, твърдейки, че това са реалности, а не вероятности от теория нва световната конспирация.

Бившите съпартийци на мераклийката за държавен глава от НДСВ подозират, че Ковачев и Кунева са имали предварителна договорка с френската банка и с фирмата, която строи румънската АЕЦ, след изтичането на мандата им като еврокомисар и министър да получат сладките и скъпо платени постове. Мъглата и задкулисието около кандидатурата на Кунева за президент обаче не са свързани само с мистериозното й назначение в „Париба”, за което тя избягва да говори, което и понастоящем е факт. Още при създаването на АБВ името й беше спрягано като съучредител на президентското движение. Тя обаче категорично отричаше да има нещо общо с Георги Първанов.

Постепенно обаче топлата връзка между държавния глава и Кунева лъсна. И от ляво, и от дясно са категорични, че именно бившата еврокомисарка е кандидатът на Първанов Сред инициативния комитет и хората, които застанаха зад Кунева, има куп лица, които се свързват по някакъв начин с държавния глава. Такъв е случаят с певицата Марияна Попова например, за която се говори, че е сред приближените на Първанов. Знаково беше и гостуването на Меглена Кунева в „Шоуто на Слави”, където получи безусловната подкрепа на шоумена, който напоследък гравитира около президента. Задкулисието около Кунева продължи с пълна сила. Два месеца преди да стане ясно, че ще се пробва за „Дондуков” 2, партии, политолози и социолози я разиграваха като топче на рулетка и я спрягаха за кандидатура ту на БСП, ту на ДПС, ту на НДСВ. Бившата еврокомисарка така и не потвърди и не отрече публично има ли нещо вярно в подобни твърдения, поставяйки на потенциалните си избиратели черна превръзка на очите.

Вместо да изпревари събитията и да излезе пред симпатизантите си и да обяви, че ще се кандидатира с помощта на гражданската инициатива, тя започна да преговаря с партии и лидери подмолно, което напълно противоречи на логиката в подобни случаи. Освен това така и не разбрахме откъде ще вземе пари за предизборната си кампания. Кунева досега не е обявила кои ще са й спонсорите, което отново е странно за човек, който постоянно говори за прозрачност и честни избори в името на гражданите. Хора от инициативния комитет разкриха пред „Торнадо”, че до момента около кампанията на Кунева вече са хвръкнали 50 хил. лв., чийто произход също е тъмен.

Васил Василев

Цветозар Томов: Ще е по-адекватна от Първанов, както всеки от нас
„Едно от големите предимства на Меглена Кунева в тази предизборна кампания е, че има евроизлъчване”, коментира социологът Цветозар Томов. „Друг основен плюс за Кунева е, че не се е замесила в конюнктурните войни, които тресат държавата през последните години. Тя постави един интересен въпрос на своето представяне, макар и доста плахо и неуверено – да се направи платформа за ролята и функцията на президентската институция. Ако успее да постигне дебат на тази тема с останалите кандидати, ще спечели доверието на много хора. Аз лично ще следя с интерес какви ще са нейните тези по този въпрос. Засега аз не бих се ангажирал да коментирам дали някоя партия или АБВ стои зад нея, но това ще си проличи в хода на кампанията. Мисля, че Кунева ще стои доста по-добре като президент от Георги Първанов, но всъщност, който и да отиде на негово място, ще изглежда по-адекватно”, коментира Томов.

Професор Вучков: Мястото й не е в медиите, а в съда
„Аз съм изумен от кандидатурата на Меглена Кунева, която има нулев интелектуален багаж. Ще е срам и позор толкова елементарен човек да стане президент на България”, възмущава се проф. Юлиян Вучков. „Защо трябва всички медии и политици да й обръщат толкова много внимание, след като нейното място не е на телевизионния екран, а в съда. Тя ликвидира най-големия ни енергиен гигант АЕЦ „Козлодуй”, заради което непременно прокуратурата трябва да се самосезира и да повдигне обвинения срещу нея и хората, които й помагаха да руши България. Освен че е вредна, тя е и смехотворна. Говори смешно, изглежда смешно, няма никакво дипломатическо излъчване”, категоричен е водещият.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 9789 |12.06.2011 Мултигруп наднича зад двойствения образ на Кунева . 102| 6776 |07.06.2011 М. Кунева: Не искам партийна подкрепа . 79| 9422 |06.06.2011 Социолози: Кунева се договаря с партии зад гърба на избирателите . 159| 12669 |02.06.2011 Предизборна премиера на Кунева в "Шоуто на Слави"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads