Реклама / Ads
12| 5459 |04.12.2014 ПОЛИТИКА

А. Гълъбов за Фрог: Путин изнудва ЕС и натиска България с „Южен поток”

.
Политологът Антоний Гълъбов
Позицията на Путин относно „Южен поток” е опит за изнудване на Европа и за увеличаване на натиска върху България. Най-вероятно в основата на това решение стоят и други неща. Не е изключено просто Русия да не е в състояние в момента да изгради „Южен поток” при сегашното й икономическо състояние, коментира пред Фрог нюз политологът Антоний Гълъбов.
 
Изглежда обаче целта се постига, тъй като предизвика доста остър политически дебат в България. Беше насърчена отново цялата риторика около „Южен поток” – един проект, който е инфраструктурен, не енергиен. Проект, за който българското общество, очевидно и българските институции, продължават да не са съвсем наясно. За съжаление това е поредната провокация, както към Европа, така и към България, каза Гълъбов.

Общественото внимание е насочено към коалиционните партньори РБ и ПФ, а не към мандатоносителя ГЕРБ вече месец след създаването на правителството, коментира още Антоний Гълъбов. Правителството трябва да изработи програма за управление, тъй като декларацията не е достатъчно надежден документ, по който могат бързо да бъдат консолидирани решения. Нека да видим след приемането на бюджета за следващата година дали управляващите ще се ориентират към подобен подход или ще продължат да разчитат на някои доста общо формулирани твърдения в тази декларация.

Патриотичният фронт е декларирал със самостоятелен документ подкрепа именно в тази декларация. Всички кадрови въпроси са безсмислени по простата причина, че ПФ е гласувал „за” министър председател, „за” персоналния състав на правителството и „за” неговата структура. Всъщност ПФ вече е гласувал и за Орхан Исмаилов, и за всички други назначения. ПФ е изразил до момента единствено и само подкрепа. Така че това е буре в чаша вода, което е по-скоро опит да се демонстрира самостоятелност отколкото да има някакво съществено политическо значение.

От ПФ няма какво да оттеглят. Позицията им сама по себе си е предвидима, защото е ясно, че предложения на правителството, които са еднопосочни с предизборните искания на патриотите, ще трябва да бъдат подкрепени в пленарната зала, а другите предложения не бяха подкрепени и в декларацията. Разбирам добре желанието им да бъдат разпознаваеми и да бъдат по-видими. Това включително е важно за избирателите им. Погледнато от чисто управленска гледна точка те няма какво да оттеглят. Биха могли да оттеглят декларацията, с която подкрепят управлението и по този начин да свалят собствената си предизборна програма.

Когато е необходимо ГЕРБ ще има подкрепата на ПФ за тези предложения, които и без това биха били подкрепени. Например гласуването за плоския данък. Тогава, въпреки че не бяха в режим на оттегляне на подкрепата си, ПФ и АБВ изразиха различна позиция. Ние минахме вече през ситуация, в която те не подкрепиха предложението на правителството, въпреки че запазването на плоския данък е част от декларацията, между другото, коментира политологът.

Независимите депутати до този момент са вече четирима и не е изключено техният брой да нарасне, коментира Антоний Гълъбов по повод двамата изключени депутати от ДПС - Гюнай Хюсмен и Муса Палев, напусналият групата на ПФ Велизар Енчев и Анна Баракова – бивш депутат от листата на ББЦ, сега независим. Не е изключено и от други политически формации да се появят хора, които ще проявят желание да се разграничат от парламентарните си групи. Засега значението на тези независими депутати не е толкова очевидно, тъй като не е ясно в каква посока ще се движи независимостта им. Но при тази уникална структура на парламента политологът не изключва възможността да станем свидетели и на други оттеглили се депутати. Ще има динамика и през следващите месеци, смята Гълъбов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 12831 |02.12.2014 Коритаров за Фрог: Путин даде сигнал за държавна дестабилизация на България и ЕС . 23| 5196 |02.12.2014 Вл. Каролев: Путин си играе на "кой пръв ще мигне" . 22| 7074 |02.12.2014 Путин спря Южен поток заради България в Турция . 12| 10519 |25.11.2014 Красимир Янков за Фрог: Социалистите от Варненско предагат дискусии за връщане на доверието в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads