Реклама / Ads
4| 5826 |02.04.2013 ПОЛИТИКА

А. Гълъбов: Лош рекорд е участието на толкова партии в изборите

.
Антоний Гълъбов Източник: Булфото
При участието на толкова много партии и коалиции на изборите на 12 май рискът е при ниска избирателна активност да има голямо разпиляване на гласове.
 

Това обяви пред БНР политологът Антоний Гълъбов.

Най-вероятно днес ще стане ясно колко политически субекта отиват на изборите, тъй като последната информация беше, че всъщност от 67 регистрираните партии станаха 63. Тези 8 коалиции обединяват около 20 политически формации, така че по мои изчисления около 48 политически субекта ще се явят на изборите на 12-и май, което е лош рекорд. Надявам се да е съдържателно разнообразие, а не само голям брой участници в изборите, защото това, което очевидно се вижда, е липса на доверие в партийната политическа система. Преживяваме поредна криза в нейното преструктуриране, заяви Гълъбов.

"Рисковете, пред които сме изправени на 12 май, са свързани, на първо място, с по-ниска избирателна активност. Ако този голям брой политически кандидати допълнително обезкуражи избирателите, това би било по-лошият сценарий. Това ще произведе един парламент с голям брой политически участници, които трудно ще постигат съгласие, трудно ще изградят коалиции и управляващо мнозинство. Това би забавило процесите на политическа реформа, а не би ги ускорило, коментира социологът.

По отношение на разцеплението между ДСБ и СДС Гълъбов заяви, че след 2001 година в дясното политическо пространство се говори много повече между самите политически формации, отколкото с избирателите.

Всъщност няма група на протестиращите, коментира социологът разслоението в редиците на протеста. "Това, на което бяхме свидетели през последните седмици, бяха различни групи от хора, които бяха по едно и също време на протеста. Така че това се отрази в различните политически ориентации и различна ефективност на диалога с отделните политически сили.

Имаме регистрирана коалиция ВМРО - Орлов мост, имаме "Българската пролет", която се свърза с "Българската евролевица" на Александър Томов, имаме и опит за един доста атрактивен микс между Обединения блок на труда на Кръстьо Петков с политическа формация, свързана със Съюза за частна инициатива на гражданите. Имаме странни формации, в които съществували досега политически партии и политици влизат в коалиции с групи от протестиращи, опитвайки се по този начин да реновират собственото си присъствие", каза Гълъбов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 133| 6572 |01.04.2013 П. Орешарски: Средноевропейски доходи няма да има и през следващия мандат . 114| 12137 |29.03.2013 Черният PR на БСП . 148| 9613 |29.03.2013 Цветанов изненада Станишев в гръб . 22| 11178 |27.03.2013 Поръчаният Гриша Ганчев проговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads