Реклама / Ads
126| 5835 |17.02.2015 ПОЛИТИКА

Галъп: Доверието в кабинета скочи двойно - от 15% на 32%

.
Много сме доволни от правителството: дои ни, стриже ни, обещава ни и коч...
От 15% на 32% скача доверието в кабинета след първите 100 дни от управлението му. Това сочи национално представително проучване на обществените нагласи сред населението, проведено от „Галъп Интернешънъл” в периода 30 януари и 5 февруари 2015 г.
 

Доверието в институциите и икономическият оптимизъм останаха ниски, но са чувствително по-високи в сравнение с времето преди съставянето на кабинета. Готовността за участие в протести срещу правитeлството и желанието за предсрочни избори също са сравнително малки. Партиите на власт остават стабилни.


Според изследването на въпроса: „Имате ли доверие на правителството?“ през февруари 32% казват „да“, 56% - „не“, а останалите се затрудняват да отговорят. Социолозите отчитат, че това е трети месец на положителна тенденция.

През февруари 21% заявяват доверие в парламента, а 67% - недоверие. Останалите се затрудняват или се колебаят. „Президентът остава със стабилни, но сравнително ниски, нива на подкрепа от около една трета от българите. Повече от 50% обаче нямат доверие в институцията.


Партиите във властта остават със стабилна подкрепа - с над 26% заявени електорални нагласи за ГЕРБ, около 6% за Реформаторския блок, повече от 3% за Патриотичния фронт и близо 3% за АБВ. Тези партии биха попаднали в парламента, ако изборите се проведат сега. Заедно с тях биха били и БСП - с декларираните електорални нагласи на по-малко от 15% от българите, и ДПС – със заявена подкрепа от близо 7%.

Шанс да влезе в следващ парламент има и „Атака“ с близо 3% от всички имащи право на глас. Идните месеци могат да покажат дали действително има известно набъбване в подкрепата за тази партия, свързано с проруската й позиция или пък радикалната й опозиционна роля. Мобилизация на подкрепа може да се открие и при Реформаторския блок, но и тук е добре да се изчакат данните от идните месеци.

При ДПС пък – обратно – като че ли е налице известно разколебаване в периферния електорат. Това се дължи на оставането в опозиция и загубата на конформистка подкрепа.

Явно е налице традиционният рефлекс на обществото да подкрепя победителите. Показват го и личните рейтинги на основните политически фигури. По правило недоверието и тук е по-високо, а и запознатостта с някои от новите министри е още ниска и постепенно ще расте. Но представителите на Реформаторския блок и Патриотичния фронт (Кънев, Кунева, Симеонов и др.) увеличават в последните няколко месеца положителните си оценки по-бързо, в сравнение отрицателните.

 

МАЛЪК КОМЕНТАР: След излизането на тези оптимистични данни, в цялата страна спонтанно започнаха всенародни тържества. Хората танцуват и пеят - вече двойно по-щастливи. Бразилският карнавал е засенчен от радостта, която ни осигури правителството. Благодарим, скъпи управляващи! Вие ни върнахте вярата в светлото бъдеще. С лидери като Писанчев в ДАНС и Лазаров в МВР, Пеевски в парламента и бизнеса, Цацаров в прокуратурата, Янева в СГС, Петьо Еврото в следствието, Боби Сарафов до Цацаров, Влади Горанов до Пеевски и др. национални герои розовите бъднини са ни гарантирани. Дерзай, народе! Край на реформите. Чакай понижение на цените, повишение на заплатите и пенсиите, на добивите от пшеница, раждаемостта при овцете и млеконадоя. Кънчо Стойчев и Андрей Райчев ще се погрижат за народната радост. За себе си също.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10519 |25.11.2014 Красимир Янков за Фрог: Социалистите от Варненско предагат дискусии за връщане на доверието в БСП . 17| 7204 |03.11.2014 Кунева: Не говорим за друг мандат на кабинета освен за 4 г. . 22| 5644 |09.10.2014 РБ: Участваме в управлението, но без партиите от кабинета „Орешарски” . 102| 7428 |23.09.2014 Галъп: ГЕРБ води двойно на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads