Реклама / Ads
22| 8521 |17.12.2017 ПОЛИТИКА

„Галъп”: Румен Радев по-одобряван с 24% от Бойко Борисов

.
Румен Радев
С 57% одобрение президентът Румен Радев се нарежда на първо място по одобрение към обществените личности. Веднага след него е омбодсманът Мая Манолов с 51% одобрение, а на трето е столичният кмет Йорданка Фандъкова – с 40%.
 
Премиерът Бойко Борисов изпада от Топ 3 и се нарежда на четвърта позиция с 33% одобрение, следван от вицепрезидентът Илияна Йотова с 25%. Това показват данни от политически и икономическия индекс на „Галъп интернешънъл”.

Данните са базирани на традиционния ежемесечен „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл” – независимото от външно финансиране изследване с десетки индикатори, което тече всеки месец вече четвърт век. Последната вълна на изследване е между 30 ноември и 7 декември 2017 г.

 

Закономерни са тенденциите, които "Галъп интернешънъл" установява по отношение на доверието в основните институции и политическите личности в годината. През декември доверието в президентската институция е очаквано високо, а доверието в правителството е по-високо от това в парламента. Най-харесвани са личностите, които са по-далеч от ежедневния политически процес.

 

Институцията на президента завършва годината с нива на доверие от 56% срещу 29% недоверие. Така президентската институция затвърждава обичайния си висок обществен авторитет, който беше силно разколебан в предходния мандат. Личното доверие на Румен Радев е на закономерно сходни нива с доверието в институцията. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък се ползва с лично доверие от 25% - това също е сравнително висока оценка на фона на доверието за останалите политически фигури у нас.

 

През декември правителството има 31% доверие и недоверие от 58%. Това са равнища, които се повтарят сравнително устойчиво през годината. Така първите няколко месеца на кабинета „Борисов 3“ се оказват с равнища на доверие малко по-добри в сравнение с началните месеци на предходния му мандат, по-благоприятни от началните месеци на мандата „Орешарски“ и много по-неблагоприятни в сравнение с началните нива на първия кабинет „Борисов“ през 2009 г. Налице е обичайното за всяка власт „износване“ на подкрепата, но и достатъчно знаци, че ГЕРБ има дълготрайно влияние.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5977 |16.12.2017 Нинова: Решението за мораториум върху новите молекули е на Борисов . 3| 6567 |16.12.2017 Борисов пак загуби мяра: България пази най-добре шенгенската граница на Европа . 16| 7593 |16.12.2017 Румен Радев: Министър Ананиев да не си бърка ролите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads