Реклама / Ads
45| 10400 |17.12.2010 ПОЛИТИКА

Ген. Атанасов: Политиката на Първанов роди скандала с ДС-посланиците

.
Ген. Атанас Атанасов
През 70-те години социалистическа България, в лицето на Държавна сигурност (ДС), и шефа на КГБ Семичастний е подписан договор всички новоназначени офицери в разузнавателните служби на България да минават едногодишен задължителен курс в школи на КГБ в СССР.
 

Там са им правени кадрови досиета и са задължавани да участват в операции на КГБ. Вербувани са техни агенти и са използвани за поръчки. Това обяви в предаването “Бодилник” на ТВ7 бившият шеф на НСС и лидер на софийската организация на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

Коментарът му беше по повод на разразилия се скандал в държавата с оповестените агенти на ДС в българската дипломация. Според Атанасов всички агенти на комунистическите служби са подбирани по класово-партиен принцип, тоест деца на партизани и активни комунисти. Затова глупаво звучало обяснението им сега, че те са работили за държавата и се сравняват с разузнавачите в САЩ. В Америка обаче е нямало комунизъм, аргументира се Атанасов. Затова цинично звучали обясненията на президента Първанов, че благодарение на посланиците –агенти България била приета в НАТО и ЕС.

Тези имена не бяха тайна за партньорите ни на Запад, но бяха неизвестни за българското общество. Това обаче е доказателство на твърдението на руски дипломати, че България е троянският кон на Путин в ЕС. Според Атанасов не било изключено руските служби и до днес да използяват наши дипломати и агенти, минали през школите на КГБ за тяхни поръчки.

Ген. Атанасов аргументира тезите си със скандал отпреди приемането на България в НАТО. Тогава страната предложила за посланик в пакта Емил Вълев, но чуждите служби отказали приемането му, защото е бил агент на ДС и е работил против НАТО.

Сега този човек е прибран на Дондуков 2 и изпълнява ролята на външен министър на президенството. Това е арогантно поведение от страна на президента Първанов, коментира генерала.

Според него скандала с дипломатите-агенти бил следствие на кадровата политика на Георги Първанов през последните десет години. Събеседникът на Бареков не изключва възможността всички скандали, ставащи в държавата да са програмирани от бивши служители на ДС. Генералът смята също, че тази организация е продължила да действа и през последните 20 години, овладявайки най-висши структури и позиции в държавата. Той уточни, че президентът Първанов не е върхът на тайното ДС, а офицерите, които са го ръководили и поставили на поста.

От ДСБ ще настояват да не се вадят само механично имена на агенти от различни институции, а да са търси отговорност и от щатните офицери, които са ги вербували, шантажирали и притискали. 

Партията на Иван Костов ще внесе и предложение за изменение на Закона за досиетата, настоявайки да отпадне параграф 12, който не позволява да се обявават имената на лица, които и в момента са на ръководна длъжност.

Няма да му мине номерът на Бойко Борисов, ако иска да представи нещата така, че заради този списък с агенти-дипломати няма да ни приемат в Шенген. Проблемът с Шенген е вътрешно-политически, а не външно-политически, заключи генералът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8481 |10.12.2010 Първанов бил зад аферата с бг паспорта на Л. Георгиевски . 76| 7730 |08.12.2010 Борисов: Да, нещата отиват на зле, но за Първанов... . 137| 18380 |29.11.2010 Първанов сваля Борисов . 38| 6547 |28.11.2010 Г. Първанов: Бащата на нацията може да стане дядо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads