Реклама / Ads
8| 12721 |18.01.2018 ПОЛИТИКА

Ген. В. Григоров пред Фрог: Корупцията е държавна политика, Цветлин Йовчев да го питат защо допусна фалита на КТБ

.
ген. м-р Валери Григоров
Бившият шеф на МВР Цветлин Йовчев обикаля телевизионните студия, за да дава оценки и да прави всякакви анализи. Той, обаче трябва да бъде питан за конкретно нещо-как, докато оглавяваше вътрешното ведомство допусна фалита на КТБ. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на гранична полиция ген. м-р Валери Григоров.
 

Ще припомня, че една от основните функции на МВР е да съблюдава финансовата стабилност. В същото време именно в периода, в който Йовчев ръководеше тази институция, се стигна до разграбването на банката. Сега забелязвате ли, че мълчи по тази тема. Той мълчи и по друг важен проблем-как избраният от него главен секретар Светлозар Лазаров организира акцията „Лясковец“, така че да се стигне до фатална развръзка. Действията тогава можеха да бъдат организирани по много различни начини, така, че да не се стигне до убийството на Емил Шарков. Цветлин Йовчев трябва да бъде питан и за терористичния акт в Сарафово. Там има прекалено порочни неща.

 

Относно състоянието на вътрешното ведомство, Валери Григоров каза: МВР катастрофира.  Има пълен хаосът и невъзможност да се владее ситуацията.  Липсват каквито и да е политики във ведомството. Няма и грам мисъл за административна реформа.  Министър Валентин Радев и през ум не му минава да променя нещо в МВР. Той е поставил в пълна изолация институцията от партньорските служби. Забележете-за последната  една година не е направил нито една среща с дипломати или представители на чужди служби. Обидно е да казва, че е на по-високо ниво от дипломатите. На всички е ясно, че това ведомство е много по-ефективно, когато си партнира с европейските страни. В края на миналата година министър Радев даде безпринципно на всички в МВР по 500 лв. това се случи без правно основание и без да се вземе предвид, че един е работил 3 месеца, а друг цяла година. Това решение вече се атакува в съда.

 

Преди дин месец беше приет  бюджета на страната. Изведнъж  Борисов извади от някъде 100 млн. лв., за да го даде на МВР. Това показва тотално обезличаване на държавността. Парламентаризмът е поставен под заплаха.  Какво означава в първите дни на годината да даде 100 млн. лв и то преди да е разпределен бюджета?! Бойко Борисов много добре жонглира с празнословие. С действията си зачеркна закона за бюджета.  Явно смята, че е над  всичко и всички.

 

 Корупцията у нас  е държавна  политика. Самият правосъден министър каза това с репликата си, че не всяка корупция е престъпление. Изборно се решава  кой да се проверява и кой не . Всичко е имитация. През 2008 година благодарение на единна информационна система са събиране на вземания от границата, бяха събрани 22 млн. лв. По време на първото правителство на ГЕРБ през 2009 г. тази система беше преместена от МВР във финансовото ведомство. През 2010 г. я ликвидираха. Сега никой не може да каже къде отиват тези пари. Това ли е борба с корупцията, след като се създава корупционна среда?!

 

Има съд и прокуратура и благодарение на тези институции можем да се борим с това зло. Само, че се направи спецсъд. Той не само е нискоефективен, но се използва и като политически съд. Ще дам конкретен пример за случай, който не бе шумно отразен. Става дума за делото с 8-те гранатомета. По него беше сключено споразумение, като присъдата е 8 месеца условно.  А говорим за деяние с висока обществена опасност, защото с тези гранатомети реално можеха да бъдат разрушени българските институции. Спомнете си как беше извадена ДАНС от МВР. Целта бе да се води борба с политическите опоненти на управляващите. Убеден съм, че новият единен антикорупционен орган едва ли ще заработи през следващата една година.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7897 |16.01.2018 Елена Йончева пред Фрог: Ако Добрев твърди, че работя за разузнаване, да внесе сигнал в прокуратурата . 3| 7501 |13.01.2018 Само във Фрог: Прокуратурата се прицели в шефа на НСО, подозират, че подчинени му кроят шапката . 4| 6674 |13.01.2018 Вижте речта на Доналд Туск при откриването на естонското европредседателство . 2| 6602 |12.01.2018 Доц.Иво Инджов пред Фрог: Европрезидентът не видя протестите „под прозорците“ му в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads