Реклама / Ads
12| 6634 |18.09.2013 ПОЛИТИКА

Георги Близнашки: Протестът е морална революция

.
Продължаващият повече от три месеца протест не е изчерпал енергията, силата и смисъла си. Напротив, тепърва предстоят драматични събития. Това е мнението на професора по конституционно право и бивш депутат от БСП Георги Близнашки. Според него ставащото не бива да бъде подценявано, защото представлява своеобразна морална резолюция, която ще даде отражение за дълго време напред.
 
По Нова телевизия Близнашки определи протестът като уникален заради неочаквано категоричната и масова реакция на обществото и неговата продължителност на фона на факта, че "ние сме южна нация и като такива като манталитет ние сме склонни бързо да се палим и след това бързо да гаснат страстите".

"Това, което се случва, показва една изключителна жилавост, една упоритост за съпротива срещу попълзновенията на олигархията. И затова опитите да се очерни протестът са обреченина неуспех. Това са много жалки опити, защото хората излизат отново и отново. Една значителна част от цвета на нацията, защото на улицата е интелигенцията, авторитетни фигури, които излизат със собствената си физиономия и със собствените си имена, поемат рискове в професията си", заяви професорът.

Чисто количественото намаляване на броя на пряко участващите в протестите той обяснява със сезона, "в който всички са ангажирани с някакви дейности", понеже "са хора с професии, хора, които си вадят хляба".

В отговор на въпрос за данните на някои социолози, според които доверието в БСП нараства, Близнашки каза, че "това втвърдяване на електората е затваряне в един много тесен кръг".

"Българска социалистическа партия в момента няма чуваемост към по-широките кръгове на нашето общество и причината е много просто, тя няма кауза. В момента има едно вкопчване във властта, но властта не може да бъде самоцел и това пребиваване във властта ще даде много тежки негативи и това ще се отрази в следващи избори и ще даде отражение за следващи поколения, защото това, което се случва, е един нов разлом в нашето общество, създава се една нова публичност, на дневен ред се поставят теми, които до неотдавна просто бяха забранени", каза той.

Близнашки припомни, че само преди три или четири години Сергей Станишев обяви, че олигархия в България няма, а сега всички разискват темата за олигархията и тя се персонифицира "в определен кръг хора, които очевидно много брутално се намесват в националния политически живот".

"Така че много неща се разрушиха, много табута се разрушиха и този протест играе една изключително освежаваща роля в националния политически живот. Това е една своеобразна морална резолюция, която ще даде отражение за дълго време напред. Така че не трябва да се опитват да подценяват това, което се случва, това е изключително важно и не случайно, ако ви прави впечатление, авторитетите в БСП, хората, които при други ситуации са излизалида защитават позицията на тази партия, в момента мълчат", заяви Близнашки и добави, че за сметка на това се търсят клакьори, ориентирани "към персонални възхвали към Сергей Станишев". Според него горчивите плодове на днешната политика ще се събират в не толкова далечно време.

Близнашки каза, че предстоят драматични събития, защото недоволството се натрупва, и който смята, че протестът ще затихне сам по себе си, се заблуждава.

"Така че ситуацията за страната е изключително тревожна и същите тези социолози, на които вие се позовавате и чиито данни според мен не отговарят на действителното положение на нещата, говорят за предстояща катастрофа. За това, че властта ще се търкаля след две години по улицата", каза Близнашки.

Като специалист по конституционно право той смята, че Делян Пеевски не може да се върне като депутат, след като бе избран за шеф на ДАНС. Според него и самите партии от новата тройна коалиция не биха искали да го видят обратно в своите редици, "защото той се превърна в символ на злото, онзи олигархичен модел на управление, който така или иначе ще свързваме с фигури като Олигарски и Сергей Станишев".

"От Делян Пеевски се очакваше да свърши мръсната работа за децата на номенклатурата, които очевидно за пръв път от много време насам губят позиции в националния политически живот. Пак подчертавам, това, което преживяваме, се ползва със симпатиите на целия цивилизован свят. Това е една морална революция и аз се надявам, че ще дадем добър урок на нашата олигархия", заключи Георги Близнашки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 87| 8034 |09.08.2013 Георги Първанов: Ветото е тежка политическа грешка . 60| 7031 |17.06.2013 Георги Първанов в атака . 71| 6164 |07.06.2013 Кристалина Георгиева: В Брюксел са доволни, че имаме работещо правителство . 24| 9537 |01.02.2013 Д. Стоянов и К. Георгиева при австрийските националисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads