Реклама / Ads
38| 10029 |16.01.2014 ПОЛИТИКА

Георги Първанов посочи "КОЙ"

.
Георги Първанов
Имало "омагьосан" кръг, вземащ решенията. На практика бил подменен вотът. Нужно е да се отвори ветрилото. Няма разцепление в БСП, това е шанс да се катализират промените, за правенето на една по-национална политика.
 

Не бих казал, че има война в БСП, използвам много предпазливо тази терминология, заяви по НТВ президентът (2001-2011) и екслидер на БСП Георги Първанов. По повод публикация във вестник за връзка между мен, Румен Петков и Борисов Първанов каза, че той дори не знае къде е къщата на експремиера в Банкя и ще съди медията, написала това. Случаят с партийната книжка на Софиянски беше като детска песничка в сравнение с тази ария на клеветата. От години не съм срещал Бойко Борисов, когато срещите ни бяха официални, добави той.

Основен наш опонент е ГЕРБ, другите партии са ни конкуренция, каза Първанов. Той преброил 50-60 материала само в пресата, доста от тях изпълнени с омраза - това било компроматна кампания, посочи Първанов по повод вероятността АБВ да дръпне електорат. Внимателно следя особено една медийна империя, която влага много патос и хъс, каза той и допусна, че така тя си "връщала" заради лятната номинация за шеф на ДАНС. Очевидно има много черен ПР, заключи Първанов и отрече той да е ползвал такива.

Номинацията на Пеевски беше обоснована много категорично от председателя на партията, сега е възнаграден щедро с отношение от медиите му, това е омагьосаният кръг, посочи още Първанов. Решенията, в т.ч. и кадровите, се вземат на друго място, каза той и обясни, че затова имало формулировка "експертно". На практика беше подменен вотът, смята той. Твърдя, че решенията се вземат в кръг, в който участват председателят и медийният бос, дословно посочи Първанов. И двамата са "КОЙ", каза той.

Според Първанов в момента нямало дебат, а личностен сблъсък между двама души - Станишев и Борисов. И обеща, че за последен път говори за компормати, повече нямало да занимава обществото с измишльотини.

Защо не напуснате БСП, попита водещата. Да я напуснат онези, които не са спазили предизборните обещания, отговори той.

Аз предложих Станишев за председател, призна Първанов, но посочи, че всички се развиват кой във възходяща, кой в низходяща посока. През първите 5-6 години не съм имал възражения към него, вкл. и като премиер. Работили сме заедно.

Нямам никакви лични амбиции за ръководството на БСП, искам да помогна, БСП трябва да се промени идейно, да има друга коалиционна култура, настоя той и посочи за пример Германия.

Не съм казал, че нямам доверие в правителството, критикувам ръководството, което го е избрало нелигитимно. Имам бележки към отделни министри и ги изразявам в конкретен смисъл, поясни Първанов. За "сталинските" методи той посочи, че някои неща му напомняли тези методи и даде пример през 2001 г., когато НДСВ спечелили изборите. разбрахме тогава урока и спечелихме президентските избори. Друго е времето сега, не е време на тежки действия и протестни писма, чиято организираност подозирам, каза още той.

Няма да коментирам темата за "семейните" връзки, всеки личен елемент в полемиката ще бъде вреден, съобщи Първанов и обеща да не влиза в такъв дебат нататък.

Очаквам убедителен резултат на АБВ от порядъка на 2-3 и повече евродепутати, каза той, но отказа да обяви другите участници в листата, когато видят водачите на останалите листи. Това е здравословно за БСП, повтори той. Вероятно има хора от БСП, които ще гласуват за АБВ; има много разочаровани, които не гласуваха за БСП, сега ще им дадем възможност. Твърдото ядро сигурно ще гласува за БСП и в това няма драма, но има много хора вляво, които не са социалисти, но са патриоти и честни и почтени граждани и могат у нас да съзрат перспектива. Николай Камов отдавна не е в политиката, отрече той. И отказа да посочи чия регистрация ще се използва, за да не бъдат "мачкани" хората.

Имаше време, когато мислех за избори 2 в 1 през май, но сега смятам, че сега това е рисково, каза Първанов. И изрази готовност за участие и в парламентарни избори. Не е задължително да се правят структури, но имаме координатори и хори в почти всички общини. Има депутати, които ни симпатизират, но нямам намерение да изтеглям за публична подкрепа нито депутати, нито министри, за да не дестабилизирам управлението, каза той.

Първанов отрече да се е виждал скоро с Ахмед Доган. Със Станишев се виждали на мероприятия на БСП и си говорели - единият горе от трибуната, другият отдолу. Аз многократно съм се изказвал с конкретни предложения, каза Първанов. но няма чуваемост, има монолог; партията е откъсната от формирането на политиката, обясни той. 

Засега и надявам се за в бъдеще не мисля върху вариант изключване от БСП, каза Първанов. Нашият план е да спечелим евроизборите, нататък ще мислим какво ще правим, заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7096 |04.11.2013 Петков съгласен с Първанов: Станишев обслужва лични интереси чрез партията . 37| 6990 |19.10.2013 Георги Първанов:Станишев не може да обедини лявото . 87| 8479 |24.09.2013 М. Манолова: Първанов да критикува Плевнелиев вместо Орешарски . 34| 10002 |21.09.2013 Г. Първанов: Един човек на "Позитано" отдавна държи партията като заложник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads